• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ordinacija.hr

30.12.2020

13:41

ŠEST NAJVAŽNIJIH FUNKCIJA MAGNEZIJUMA! Ove simptome ćete osetiti ako ga u telu NEMA DOVOLJNO

Ljubav

ŠEST NAJVAŽNIJIH FUNKCIJA MAGNEZIJUMA! Ove simptome ćete osetiti ako ga u telu NEMA DOVOLJNO

Podeli vest

Magnezijum se nalazi u brojnim namirnicama, ali prilično je osetljiv i lako se “izgubi” u industrijskoj preradi i kuvanju

Uz njega srce kuca pravilnijim ritmom, mišići bolje funkcioniraju i manje se grče, lakše se nosimo sa stresom, ublažavamo glavobolju, sprečavamo prehlade i smanjujemo štetnost pušenja.

Danas je opšte poznato da je magnezijum esencijalni deo ljudskog organizma i da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Važan je za formiranje jakih i čvrstih kostiju, učestvuje u stvaranju energije, pomaže kod glavobolja...

Foto: Pixabay

Telo

Magnezijum se nalazi u brojnim namirnicama, ali prilično je osetljiv i lako se “izgubi” u industrijskoj preradi i kuvanju, pa je hranu bogatu magnezijumom najbolje jesti što je moguće svežiju i u celovitom obliku. Najbolji izvor magnezijuma su zeleno lisnato povrće, poput spanaća, kao i mahunarke i orašasti plodovi. Možete ga pronaći u semenkama bundeve, brokoliju, banani, grašku, ribi...

Ovo je 6 možda najznačajnijih funkcija magnezijuma, koji su i više nego dovoljni razlozi da se potrudimo da ga svakog dana unosimo u dovoljnoj količini! 

1. Može da ojača kosti i pomogne protiv osteoporoze

Brojne studije su pokazale pozitivnu vezu između magnezijuma i gustine kostiju kod muškaraca i žena. Razlog je što je magnezijum uključen u izgradnju kostiju i povećava apsorpciju vitamina D. Unos dovoljne količine magnezijuma bi mogao igrati i važnu ulogu u održavanju snage mišića, pa nikako ne izbegavajte ovaj mineral.

2. Može da pomogne kod depresije i anksioznosti

Pokazalo se da magnezijum može da poboljša raspoloženje bilo da koristite antidepresive ili ne. Ponekad se naziva i “antistresnim mineralom“ zbog njegove pozitivne uloge u brojnim metaboličkim funkcijama, povezanim s negativnim posledicama stresa.

Foto: Pixabay

Magnezijum

3. Može da snizi krvni pritisak

Za osobe koje pate od hipertenzije, magnezijum može biti od velike pomoći pri snižavanju krvnog pritiska. Tu su i brojne dobrobiti za kardiovaskularni sistem, a pravilan unos ovog minerala je povezan sa smanjenim rizikom od infarkta.

4. Može da pomogne u otklanjanju glavobolja i migrena

Manjak magnezijuma u organizmu, čini se, igra veliku ulogu i u razvoju migrena i glavobolja. Ipak, dokazi koji bi potvrdili ove reči na žalost ne postoje u dovoljnom broju.

5. Podstiče dobar san

Kako starimo, primećujemo promene u navikama vezanim za spavanje. Studija koja se bavila proučavanjem uticaja magnezijuma na spavanje, kod osoba starih od 60 do 80 godina, otkrile su kako ovaj mineral može te promene da drža pod kontrolom. Za one koji nemaju pomenutih problema, magnezijum može pomoći jer će umiriti nerve i doprineti boljem raspoloženju.

6. Olakšava simptome PMS-a

Kod mnogih žena ovo razdoblje donosi stres, anksioznost, promene raspoloženja, nadutost i glavobolje, i tako utiče na svakodnevicu. Studije sugerišu kako je magnezijum, ako se uzima sam ili u kombinaciji s vitaminom B6 odlična pomoć pri uklanjanju nekih od pomenutih simptoma.

Simptomi manjka magnezijuma se dele u 3 kategorije:

Rani simptomi:

• gubitak apetita
• mučnina
• vrtoglavice
• povraćanje
• umor
• osećaj slabosti

Blagi simptomi:

• utrnulost
• grčevi u mišićima
• promene u ponašanju
• aritmije

Ozbiljni simptomi:

• nizak nivo kalcijuma u krvi -Hipokalcijemija
• nizak nivo kalijuma - Hipokalijemija


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija