• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: stil/informer.rs

19.06.2021

13:44

DESET VRSTA NAMIRNICA KOJE POGORŠAVAJU GORUŠICU! Izbegavajte ih u širokom luku!

Ljubav

DESET VRSTA NAMIRNICA KOJE POGORŠAVAJU GORUŠICU! Izbegavajte ih u širokom luku!

Podeli vest

Imate problema s refleksom želudačne kiseline? Izbegavajte procesiranu hranu, masne i slatke obroke, ali i namirnice s visokim postotkom kiselosti

Ove se namirnice najčešće smatraju okidačima žgaravice: Beli i crveni luk

Kuvanje većine obroka započinje prženjem luka elog luka koji hrani daju dubinu ukusa i lepu aromu. Ako patite od problema sa želucem izbegavajte konzumaciju luka i belog luka, a pogotovo u sirovom obliku. Citrusno voće

Citrusno voće poput limuna, grejpa, mandarina i narandža prepuno je kiselina koje će pogoršati žgaravicu. Smanjite i konzumaciju sokova koji se baziraju na tom voću. Paradajz

Paradajz je jedan od najčešćih okidača žgaravice. Izbegavajte prečestu konzumaciju ovog letnjeg voća, ali i prerađevine od njih poput soka od paradajza, koncentrata od paradajza ili kečapa.

Superhrana koja čini čuda za organizam: Ovih 9 moćnih namirnica treba svakodnevno jesti!

Nana

Iako se nana smatra sastojkom koji ublažava probleme s probavom, nije učinkovita u suzbijanju žgaravice. Šta više, pogoršava je. Osetljivu želudačnu kiselinu nadražiće pepermint bombona i žvake. 

Foto: Shutterstock

Hrana koja loše utiče na gorušicu

Pržena hrana

Ako imate problema s vraćanjem želudačne kiseline u jednjak izbegavajte prženu i masnu haranu pripremljenu u dubokom ulju – od prženih krompirića, preko šnicli od crvenog mesa do kolutića od luka. Začinjena hrana

Jaki i ljuti začini poput čili papričica i crnog ili kajenskog bibera negativno utiču na želudačnu kiselinu.

Kafa i čaj

Kofeinski napitci poput kafe i crnog čaja pogoršavaju želudačni refleks. Pijte umesto toga u umerenim količinama bezkofeinsku kafu, kao i biljne napitke od kamilice ili đumbira.

Gazirana pića

Gazirana pića su bogata šećerima i kofeinom koji negativno deluju na količine želudačne kiseline koje se vraćaju u jednjak. Alkohol

Iz istog razloga treba izbegavati i alkoholna pića, a pogotovo vino koje sadrži dosta kiselina.

Čokolada

Ako imate problema sa želudačnom kiselinom, umereno jedite čokoladu koja predstavlja trostruku pretnju za povećanje žgaravice jer sadrži šećere, kofein, ali i kakao.

Savet plus:

Vraćanje želudačne kiseline u jednjak desiće se i ako neposredno nakon obroka legnete u krevet. Šta više, preporučuje se konzumacija bilo kakve hrane barem dva sata pre spavanja. Izbegavajte i unos velikih količina hrane odjednom. Umesto toga povećajte broj obroka, ali smanjite količinu hrane koju jedete za doručak, ručak, večeru i međuobroke.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set