• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

18.09.2021

20:36

Paprika je SUPERHRANA! Antidepresiv, antiseptik i MOĆAN AFRODIZIJAK!

Shutterstock

Ljubav

Paprika je SUPERHRANA! Antidepresiv, antiseptik i MOĆAN AFRODIZIJAK!

Podeli vest

Bez obzira na boju, oblik ili veličinu, pravi je eliksir zdravlja i lepote - usporava starenje, stimuliše probavu, čuva elastičnost kože i održava vitku liniju. Dragoceni sastojci koje paprika poseduje deluju kao antidepresiv, antiseptik i moćan afrodizijak

Crvena, žuta, zelena, babura, kratka mesnata ili malena prgava papričica sastavni su deo svake kuhinje. Paprika je nezaobilazan sastojak vegetarijanskog menija, ali i brojnih jela sa mesom. Bez obzira na boju, oblik ili veličinu, pravi je eliksir zdravlja i lepote - usporava starenje, stimuliše probavu, čuva elastičnost kože i održava vitku liniju. Dragoceni sastojci koje paprika poseduje deluju kao antidepresiv, antiseptik i moćan afrodizijak.

Moć vitamina C

Ovo divno povrće izvrstan je izvor vitamina A, C i B6 i dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2, B3, B5, B9, vitamina K, mangana i magnezijuma. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala.

Foto: Shutterstock

Redovno konzumiranje paprike:

- podiže imunitet
- ublažava PMS
- podstiče proizvodnju kolagena
- poboljšava vid
- štiti od raka prostate
- podiže raspoloženje
- podstiče rast kose
- ubrzava metabolizam i pomaže pri mršavljenju

Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od pomorandže i preko 30 nutrijenata iz grupe karotenoida, dok sinergija vitamina C i A, kao i karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u takozvane supernamirnice.

Aroma za uživanje

Kapsaicin je specifična materija koja daje ljutinu plodu. U zavisnosti od toga koliko ga ima, paprike se dele na slatke i ljute sorte. U svakom slučaju, za kapsaicin se odavno zna da ima lekovitu moć, jer predstavlja savršeni antiseptik, dok u organima za varenje sprečava razvoj bakterija koje izazivaju truljenje i ujedno poboljšava varenje. Kapsaicin povećava i nivo histamina, što je vrlo korisno kod prevencije reumatskih oboljenja.

Paprika ima delotvoran uticaj i na površinsku kapilarnu cirkulaciju, ali to je zahvaljujući drugom važnom sastojku - citrinu. Citrin utiče na elastičnost i propustljivost kapilara, što je važno u lečenju arteroskleroze.

Ova namirnica podstiče apetit, dok se za ljute papričice veruje da su afrodizijak. Verovanje se bazira na uticaju paprike na krvotok, a sem afrodizijačkog dejstva, ovom drevnom lekovitom povrću pripisuje se i stimulativna moć na kožu glave. Tačnije, tvrdi se da sprečava pojavu ćelavosti.
Zbog minimuma kalorija i bogatstva vitamina i minerala paprika je dobrodošla u svakoj vrsti dijete. Nedavna istraživanja pokazuju da crvena paprika pokreće termogenezu (proizvodnju toplote) i tako podstiče sagorevanje kalorija.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Paprika s piletinom i mirođijom

Sastojci: 600 g piletine, 2 crvene ili zelene paprike, 2 babure, 3 čena belog luka, 3 kašike jabukovog sirćeta, veza mirođije, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:
U teflonskom tiganju zagrejte nekoliko kašika maslinovog ulja, pa dodajte prethodno oprane, očišćene i iseckane paprike. Posolite i pržite nekoliko minuta, prelijte sirćetom i kada delimično ispari, sklonite sa vatre. U drugoj posudi, na zagrejanom ulju pržite komade piletine i kad porumene, dodajte papriku sa tečnošću u kojoj je dinstana. Kuvajte na srednjoj vatri oko pola sata i pred kraj kuvanja dodajte mirođiju.

Foto: Shutterstock

Krem čorba

Sastojci: 10 crvenih paprika, pečenih i oljuštenih, šolja soka od paradajza, manja glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, šargarepa, 2 srednja krompira, so, biber, korijander, muskatni oraščić. Za dekoraciju: kisela pavlaka, sir, peršun.
Priprema:
Crni i beli luk i šargarepu sitno iseckajte i propržite ih na malo ulja. Paprike krupno iseckajte, kao i oljušteni krompir i dodajte proprženom povrću. Dodajte sok od paradajza i 2 šolje tople vode. Ako je potrebno, sipajte još vode ili je zamenite bujonom od povrća. Kada je krompir kuvan, začinite čorbu, ispasirajte je i poslužite sa malo sira, krupno iseckanog peršuna i kašikom kisele ili neutralne pavlake za kuvanje.

Foto: Shutterstock

Šakšuka

Sastojci: glavica crnog luka, 150 g crvene (ili zelene) paprike isečene na kockice, 300 g paradajza isečenog na kockice, 6 jaja, 2 kašike paste od paradajza, 2-3 čena belog luka, ljuta papričica, sveži peršun, so, biber, kumin, čili, korijander, maslinovo ulje.
Priprema:
Na maslinovom ulju dinstati crni luk dok ne omekša. Dodati beli luk, iseckanu papriku i ljutu papričicu i pržiti nekoliko minuta. Kada paprika omekša, dodati paradajz, pastu od paradajza i malo vode. Začiniti solju, biberom, kuminom, čilijem i korijanderom. Dodati naseckani peršun. Varjačom napraviti udubljenja u sosu i razbiti jedno po jedno jaje. Pokriti tiganj i peći nekoliko minuta, dok jaja ne budu pečena.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14