• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.09.2021

20:00

NEKOLIKO EFIKASNIH VEŽBI ZA VRATNI DEO KIČME! Da ne boli ni glava ni vrat

Shutterstock

Ljubav

NEKOLIKO EFIKASNIH VEŽBI ZA VRATNI DEO KIČME! Da ne boli ni glava ni vrat

Podeli vest

Rad u sedećem položaju jedan je od najčešćih uzroka bolova u vratu, kažu stručnjaci. Nažalost, bol koji se prvobitno javi u vratnom delu kičme po pravilu se širi dalje ka ramenima, pa se tako vrlo lako zapada u hronično bolno stanje

Da biste ovo izlečili, ali i sprečili, neophodno je da svakog dana radite vežbe razgibavanja. Njihova delotvornost nije samo u relaksiranju mišića koji se nalazi oko vratnih pršljenova i ramena, već deluju i tako što poboljšavaju cirkulaciju u krvnim sudovima, a samim tim pamćenje i koncentracija postaju bolji.

Uz redovno praktikovanje vežbi koje rasterećuju bolan vrat i ramena, neophodno je i da pravilno sedite. To podrazumeva položaj sa zakrivljenošću u krstima, neutralan položaj vrata, a ramena malo povijena napred, brada paralelna sa podom.

U ovom položaju mišići nisu opterećeni, ali kako ga nije moguće sve vreme održati, neophodno je da mišići leđa i vrata budu jaki kako bi vam u tome pomogli.

Stručnjaci predlažu klasične vežbe koje će vam pomoći da se rešite bolova u vratu i ramenima. Ako osećate bol, radite ih što sporije i laganije, sa što manje naprezanja, ali ih praktikujte redovno. Ubrzo ćete videti poboljšanje i osetiti veliko olakšanje.

Foto: Shutterstock

Vežbe za vrat

Guranje lakta

Stavite jednu ruku iza glave, a drugom gurajte njen lakat nadole, pa ponovite na suprotnoj strani.

Bradom ka grudima

Savijte glavu ka napred i rukama je pogurajte prema napred i nadole (bradom ka grudima).Ispravite vrat, pa ponovite još nekoliko puta.

Na stranu

Nagnite glavu na stranu i rukom je pritisnite ka ramenu. Ponovite isto na drugu stranu.

Polukrug

Okrenite glavu u stranu, pa pravite polukrug bradom od jednog do drugog ramena.

Kruženje

Iz stojećeg i sedećeg položaja kružite ramenima naizmenično i unazad.

Gore-dole

Iz stojećeg ili sedećeg položaja spuštajte i podižite ramena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set