• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.12.2021

18:35

VOĆKA LEKOVITA, A KOŠTICA OPASNA! Budite oprezni!

Pixabay

Ljubav

VOĆKA LEKOVITA, A KOŠTICA OPASNA! Budite oprezni!

Podeli vest

Kajsija je, bićemo slobodni da kažemo, jos jedna kineska biljka. Iz Kine se polako odomaćila u Persiji, zatim na Mediteranu sve dok je španski istrazivači nisu preneli i u Novi Svet. Tako je kajsija postala svetski poznato voće. Svaka prava domaćica teško da može zamisliti svoj asortiman zimnice bez pekmeza od kajsija

Kajsije su obiman izvor vitamina A. Svi već dobro znamo da je ovaj vitamin koristan za vid. Osim toga, pozitivno utiče na zdravo funkcionisanje imunog sistema, održavanje zdrave kože, mekog i koštanog tkiva. U 100 grama kajsija ima provitamina A toliko, da može da zadovolji dnevne potrebe dece od četiri do šest godina, ili 3/4 dnevnih potreba dece od sedam do devet godina.

Ovo mirisno voće sadrži značajnu količinu kalijuma. To je vrlo bitan mineral koji uticče na regulaciju srčanog ritma, zdravo funkcionisanje mišića, mozga, održavanje optimalnog balansa tečnosti u organizmu i drugih elementarnih procesa.

Kajsije se mogu pohvaliti još i količinom gvožđa i bakra, pa su zbog toga vredne u ishrani osoba svih uzrasta, a posebno dece, trudnica i dojilja, kao i malokrvnih osoba.

Kada su zelene ili nedovoljno zrele veoma se teško vare, pa ih treba jesti samo kada su potpuno zrele. Zrela kajsija se prepoznaje po umerenoj mekoći na dodir i opojnom mirisu.

Koštica kajsije

Foto: Pixabay

Budite oprezni sa košticom kajsije

Koštica kajsije se još naziva i gorki badem, a jedan je od najboljih izvora vitamina B17, koji se može naći u semenkama voća kao što su breskve, jabuke, šljive. Oko njih se još uvek dosta raspravlja i polemiše jer neki naučni izvori tvrde da je lekovita a drugi pak da je toksična. Istina je kao i obično, negde između.

Kineska medicina gorke koštice kajsije preporučuje za lečenje artritisa, respiratornih organa, problema sa varenjem, visokog krvnog pritiska. U Rusiji se na primer, od 1845. godine upotrebljava kao lek protiv raka, a u SAD-u od 1920. godine.

Prema nekim istraživanjima vitamin B17 zaista može pomoći imunom sistemu u borbi protiv zloćudnih tumora. Nasuprot tome, stoji činjenica da koštica kajsije sadrzi tragove cijanida a zna se da je cijanid veoma otrovna materija, koja u većim količinama može izazvati trovanje sa simptomima kao sto su: glavobolja, povišena telesna temperatura, mučnina i koma.

Zaključak je da sa njima treba biti oprezan. Dve-tri koštice kajsija dnevno smatraju se bezbednom dozom a sve preko toga moze biti opasno u zavisnosti od telesne težine osobe koja ih konzumira. Kada se zna koliko cijanida sadrži jedna koštica kajsije i kolika je dozvoljena količina cijanida po jednom kilogramu telesne težne, može se precizno izračunati maksimalan dozvoljeni broj koštica koje se smeju pojesti u toku jednog dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milka

pre 2 godine

Sudeći po tome koliko sam koštica kajsija pojela kao dete verovatno bih trebala biti davno otrovana i pokojna. I ne samo ja! Malo se preteruje.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija