• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.12.2021

18:16

OVA BILJKA JE ODLIČNA ZA SNIŽAVANJE HOLESTEROLA! Ima visok sadržaj gvožđa i belančevina!

adobe stock

Ljubav

OVA BILJKA JE ODLIČNA ZA SNIŽAVANJE HOLESTEROLA! Ima visok sadržaj gvožđa i belančevina!

Podeli vest

Iza latinskog naziva Cicer arietinum krije se dragocena biljka iz familije boba, u narodu poznata kao leblebija. Blagotvorna dejstva i bogata nutritivna vrednost leblebije poznati su ljudskom rodu već odavno, pa mnoga arheoloska nalazišta beleže dugu istoriju upotrebe ove biljke u ishrani. Na lokalitetima u Turskoj na ostacima grnčarije iz perioda kasnog neolita arheolozi su otkrili da se u to vreme zasigurno upotrebljavala kultivisana leblebija

Leblebija je zaslužila veliku pažnju između ostalog i zahvaljujući tome sto je u njoj visok sadržaj gvožđa. Takođe, u njoj ima mnogo kalcijuma udruženog s belančevinama, koje omogućavaju njegovu apsorpciju. Ukoliko se obroku doda i neka žitarica, tada će se u njemu nalaziti potpuni sastav potrebnih aminokiselina. A ove karakteristike leblebije su veoma važne za aktivne vegetarijance.

Foto: adobe stock

U 16. veku smatrali su da je leblebija i afrodizijak

Snižava holesterol

Ispitivanja sprovedena poslednjih godina ukazala su na to da je upotreba leblebije u ishrani blagotvorna za snižavanje nivoa holesterola u krvi

Neka istraživanja su čak pokazala da je i lišće leblebije korisno u ishrani, jer pored vitamina ima i znatnu količinu važnih minerala, tako da pariraju spanaću i kupusu. Sadržaj kalcijuma, magnezijuma i kalijuma u listovima leblebije veći je nego u spanaću i kupusu, dok je sadržaj gvožđa, cinka i bakra približno jednak.

Sto grama kuvane leblebije ima 164 kalorije, 2,6 g masti i 8,9 g proteina. U njoj je oko 50 mg kalcijuma, što bi se moglo porediti s količinom ovog minerala koja se nalazi u identičnoj količini jogurta. Osušeno zrno leblebije sadrži oko 20% belancevina, 53-63% ugljenih hidrata, 4-5,5% biljnog ulja, 3,3-5,5% celuloze i oko 3% mineralnih materija.

Afrodizijak

Možda će zvučati neverovatno, ali leblebija je poznata i kao biljka kojoj su pripisivana čak i afrodizijačka svojstva.

 

Možda će zvučati neverovatno, ali leblebija je poznata i kao biljka kojoj su pripisivana čak i afrodizijačka svojstva.

Tako prema jednom arapskom receptu, tokom zime, pre odlaska na spavanje, treba uzimati napitak koji se spravlja od meda u koji se umešaju luk u prahu, smrvljena leblebija i voda. Neki pisci i filozofi iz 16. veka verovali su da je to istina te su savetovali da učenici i sveštenici uopste ne konzumiraju tu "opasnu" biljku.

Foto: adobe stock

Leblebija - izvor zdravlja

Leblebija je najrasprostranjenija na Mediteranu, u zapadnoj Aziji, Indiji i Australiji. U našim krajevima najviše je upotrebljavaju na jugu zemlje. Ona je nezaobilazni sastojak recepata mnogih nacionalnih kuhinja, posebno jevrejske, indijske, libanske i filipinske. Od leblebije se pripremaju mnoga ukusna jela, među kojima su verovatno najpoznatija humus i falafel.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija