• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.01.2022

14:38

HORMONI u BALANSU! Probajte TIBETANSKU vežbu za ŠTITNU ŽLEZDU!

unsplash.com

Ljubav

HORMONI u BALANSU! Probajte TIBETANSKU vežbu za ŠTITNU ŽLEZDU!

Podeli vest

Da li ste umorni, posebno u popodnevnim časovima? Da li ste zaboravni ili dobijate na težini bez posebno povećanog apetita? Možda gubite na težini, a da pri tom dobro jedete? Da li se prekomerno znojite, nervozni ste ili depresivni? Ako ste više od dva puta odgovorili pozitivno, vreme je da se pozabavite problemom koji se zove - bolest štitaste žlezde

Lekari upozoravaju da je poslednjih decenija u našoj zemlji broj obolelih od raka štitaste žlezde gotovo udvostručen, a kao mogući razlog za ovako drastično povećanje broja obolelih navode stres. Šta god da je u pitanju, nemojte zanemarivati simptome: ubrzan puls, iznenadni napadi i lupanje srca, učestala stolica, brzo i lako zamaranje, poremećaj u spavanju i mršavljenje...

Foto: Shutterstock

Nemojte zanemarivati simptome i odlazak kod lekara

Bilo da lučite manje ili više hormona, oba poremećaja se leče hormonskom terapijom, a najbolja prevencija su namirnice bogate jodom: alge, morska riba i plodovi mora, šargarepa, brokoli, jagode, brusnice… Ipak, još jedna stvar koju možete da uradite za sebe jeste da vežbate. Probajte čuvenu tibetansku vežbu za štitastu žlezdu koja obezbeđuje povećani dotok krvi.

Vežba u pet koraka

1. Istrljajte dlanove jedan o drugi, da se dobro zagreju. Tople dlanove stavite nežno na štitastu žlezdu i držite ih tako desetak sekundi.

2. Tri puta uzastopno progutajte pljuvačku ili popijte tri gutljaja vode.

3. Izdahnite vazduh. Dok izdišete, savijte glavu unapred i što jače priljubite bradu uz grudi. Držite tako bradu nekoliko sekundi bez disanja. Kad počnete da udišete, dižite bradu i zabacite glavu. Zategnite vrat što više. Donju usnu podignite da pređe preko gornje. Ovo radite dok udišete. Zadržite glavu u tom položaju nekoliko sekundi. Kad počnete da izdišete vazduh, ponovo spustite glavu i priljubite bradu na grudi.

Foto: pexels.com

Tibetanska vežba obezbeđuje povećani dotok krvi

4. Dok vam je brada na grudima, polako okrećite glavu nalevo, pa nadesno, ne odvajajući bradu od grudi, tako da pritiskate grudi bočnim stranama brade. Na ovaj način se vrši odlična masaža štitaste žlezde.

5. Ponovo radite kao pod tačkama 1, 2, 3 i 4. Glava se podiže sa udahom i spušta sa izdahom i tako deset puta.

Vežba može da se radi u sedećem ili stojećem položaju. Treba je raditi redovno i često jer dovodi do poboljšanja stanja štitaste žlezde, a posebno je korisna kod hipotireoze. Kao i kod drugih tibetanskih vežbi, važna je i psihološka komponenta. Vežbu radite sa ljubavlju prema svom organizmu i oboleloj žlezdi.

Prirodna medicina 

Hipotireoza: Dve kašike heljdinog brašna preliti uveče čašom kefira, ostaviti da prenoći i popiti ujutru na prazan stomak.

Foto: Shutterstock

Za hipertireozu probajte čaj od ivanjskog cveća

Hipertireoza: Jednu malu kašiku ivanjskog cveća (žute broćike) preliti jednom šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji svega nekoliko minuta. Piti tri puta dnevno. Uporedo ispirati grlo nešto jačim čajem od ove biljke, što češće u toku dana.

Čaj od aronije, žalfije i bele imele je dobar za bilo koji poremećaj rada štitaste žlezde.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15