• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.01.2022

14:49

KAKO DA SE OPORAVITE OD NEPRAVILNOG POLOŽAJA ISPRED KOMPJUTERA! Vežbe protiv bolova u vratu i leđima

Shutterstock

Ljubav

KAKO DA SE OPORAVITE OD NEPRAVILNOG POLOŽAJA ISPRED KOMPJUTERA! Vežbe protiv bolova u vratu i leđima

Podeli vest

Iako nekima prija da rade u kućnoj atmosferi, stručnjaci tvrde da će oni "nedisciplinovani", koji laptop drže u krevetu ili na na krilu, vrlo brzo početi da se žale na ukočen vrat i bol u leđima

- Boravak kod kuće može da zavara, i onda i kad završite s poslom, ostajete uz kompjuter, čitate vesti ili radi zabave, a kad dugo ostanete u nepravilnom položaju, eto problema. Ne pripisujte bolove nekretanju zbog izolacije već na svakih sat vremena ustanite od kompjutera, uradite neku vežbu i istegnite se - piše "Mens helt".

Evo još nekoliko efikasnih vežbi koje će vam višečasovni rad u kućnoj izolaciji učiniti manje napornim.

Kruženje glavom

Ako ne vodite računa da li vam je monitor u visini očiju, s vremena na vreme u toku rada probajte ovu vežbu - nagnite glavu napred koliko god možete pa napravite pun krug. Učinite to pet puta.

Istezanje natkolenica

Mnogi nisu u stanju da dodirnu nožne prste ako ne savijaju kolena, a upravo se tako testira nečijasavitljivost. Najbolji način za istezanje natkolenica jeste da legnete na leđa na prostirku ili peškir. Ispružite nogu, podignite stopalo, pa preko stopala stavite elastičnu traku za vežbanje ili lastiš, a oba kraja držite u rukama. Udahnite i privlačite nogu ne savijajući je, a zatim dok izdišete povucite traku još malo ka sebi da biste istegli potkolenicu. Za to vreme kukovi treba da budu priljubljeni o pod. Tri puta uradite to sa obe noge.

Foto: Shutterstock

Vežbe za ukočen vrat

Uvrtanje kičme

Ako sedite na stolici, levu nogu prekrstite preko desne, a levo rame zabacite unazad. "Gurajte" rame ne pomerajući kukove. Ostanite u ovom položaju pet sekundi, pa se vratite u početni. Ponovite i na drugu stranu.

Pomeranje ramena

Zbog stalno pognutih ramena dok sedite za računarom ubrzo ćete početi da osećate bol u gornjem delu tela. Podignite ih što je više moguće, pa ih lagano pomerajte unazad. Kada napravite pet krugova, promenite pravac, odnosno počnite da ih pomerate napred, opet pet puta.

"Otvaranje" grudi

Na ovaj način poboljšaćete fleksibilnost ramena. Stavite ruke iza donjeg dela leđa. Tako ćete otvoriti grudi i ramena. Ne savijajući laktove. Zadržite se u tom položaju deset sekundi, napravite kratku pauzu, pa ponovite još dva puta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Strašno je to što pripadnica tajne službe nije umela da vrati pištolj u futrolu! Nemoguće je da Ukrajinci izvrše atentat na Putina! (VIDEO)
Live TV

Strašno je to što pripadnica tajne službe nije umela da vrati pištolj u futrolu! Nemoguće je da Ukrajinci izvrše atentat na Putina! (VIDEO)

Kandidat za predsednika Amerike Donald Tramp nedavno je bio meta atentata koji je, pukom srećom, preživeo bez težih povreda. Da li je moguće da sličan napad zadesi i ruskog predsednika Vladimira Putina? Odgovor na ovo pitanje davala je Marina Galogaža, predsednica Udruženja sunarodnika Rusije, tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

17.07.2024

10:02

Tramp je uspeo da ujedini Republikansku stranku! Američki političari stavljaju interese partije i države ispred ličnih animoziteta! (VIDEO)
Live TV

Tramp je uspeo da ujedini Republikansku stranku! Američki političari stavljaju interese partije i države ispred ličnih animoziteta! (VIDEO)

Donald Tramp je za svog zamenika izabrao senatora iz Ohaja Džej Di Vensa. Ovakav izbor američkog kandidata za predsednika smatra se neočekivanim, kontroverznim, s obzirom na to da je Vens (39) nekad bio oštar Trampov kritičar. Međutim, u poslednje vreme poznat je kao mlada zvezda Republikanske partije i jedan od najvernijih saveznika bivšeg predsednika. Zašto je došlo do ovakve odluke Trampa i ko je zapravo Vens komentarisao je predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković za Informer u "Info jutru".

17.07.2024

09:28

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija