• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

13.02.2022

10:50

Imala je sasvim uobičajne tegobe nadutosti i bola u telu, a onda su joj doktori dali PORAŽAVAJUĆU dijagnozu!

Shutterstock

Ljubav

Imala je sasvim uobičajne tegobe nadutosti i bola u telu, a onda su joj doktori dali PORAŽAVAJUĆU dijagnozu!

Podeli vest

Priča Fione Vilijams upozorava da i simptomi koji naizgled deluju bezazleno, mogu ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem.

Fiona Vilijams (46) je osetila zabrinjavajuće simptome 2019. godine, kada je potražila pomoć lekara. 

- Išla sam kod doktora nekoliko puta zbog bolova u celom telu, kao i nadutosti, nesvestice i problema sa pamćenjem. 

Istina o njenom stanju je izašla na videlo, tek nakon što je uradila testove za neki drugi problem.

Većinu života je patila od nenormalno teških i bolnih ciklusa, povezanih sa sindromom policističnih jajnika.

Kada je u januaru 2021. godine otišla na redovan pregled, doktor je posumnjao da ima fibroide - uobičajne nekancerogene izrasline u materici.

Jedno od tri žena ih razvije u nekom periodu života, a Fiona kaže da ih je imala i ranije. Doktorka ju je poslala na niz testova koji potvrđuju prisustvo izraslina u njenoj materici. 

Tokom operacije uklanjanja tih mioma, Fiona je gledala u ekran pored nje i videla "veliku izraslinu, koja je bila venozna i izgledala opasno".

Nakon što su "fribroidi" poslati na analizu, Fiona je čekala devet nedelja na rezultate i dobila poražavajuću dijagnozu - kancer endometrijuma (maligni tumor tela materice). 

On izaziva bolove u leđima, grliću materice, stomaku, abnormalna krvarenja, koja se takođe javljaju sa fibroidima, a žene mogu iskusiti i bol tokom seksa. 

Foto: Shutterstock

bol

Gubitak apetita, umor i mučnine, koje se javljaju kod kancera endometrijuma, takođe mogu da se jave i kod onih sa fibromijalgijom.

Naučnici još uvek ne znaju šta uzrokuje kancer endomerijuma, iako postoje neki faktori rizika, koji uključuju fluktuaciju ženskih hormona u telu. 

I sindrom policističnih jajnika i fibroidi su stanja povezana sa promenama hormona. 

Fioni je rečeno da ima kancer trećeg stepena, koji se proširio od materice do jajnika. Imala je dve operacije, uključujući histerektomiju, kako bi joj se odstranila materica i tri kruga hemoterapije.

- Nakon prvog kruga je počela da mi opada kosa, pa sam odlučila da želim da je obrijem. Htela sam da vratim kontrolu. Na ovaj način kancer i hemo nisu uzimali moju kosu, ja sam - rekla je Fiona, koja je zapravo dozvolila svojoj deci da učestvuju u brijanju, što je na neki način bilo i zabavno i manje strašno. 

Fiona je javno govorila o svom stanju, zbog čega je i pomogla nekoliko svojih prijatelja:

- Imam nekoliko prijatelja koji su, zbog moje priče, otišli na kontrolu i tri su morale da imaju histerektomiju, zbog abnormalnih ćelija i prisustva kancera. To je tri života koja bi možda bila izgubljena, da nisu otišle da se pregledaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija