• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

18.02.2022

13:43

POVRĆE IZ RERNE KAO U RESTORANU! Mali kuhinjski trikovi koji će vam pomoći da i kod kuće pripremite ukusan obrok s povrćem

Ljubav

POVRĆE IZ RERNE KAO U RESTORANU! Mali kuhinjski trikovi koji će vam pomoći da i kod kuće pripremite ukusan obrok s povrćem

Podeli vest

Grilovano povrće je mnogima omiljeni obrok tokom leta jer, osim što je dijetalan, ne zahteva posebnu pripremu

Ipak, nije dovoljno da isečete tikvice, patlidžan, papriku i luk i bacite na rešetku, tiganj ili u rernu. Profesionalci u restoranima imaju poseban recept da uvek bude sočno, savršenog ukusa i taman dovoljno pečeno da prija i oku.

U čemu je štos? Pratite ova uputstva i ne grešite.

Foto: Freepik.com

1. Rernu zagrejte, pa tek onda stavite povrće. Temperatura pečenja zavisi od vrste povrća, a obično se zagreva između 150 i 210 stepeni Celzijusa i peče oko 20 minuta.

2. Isecite plodove na jednake delove da bi se ravnomerno ispekli.

3. Dodajte ulje. Povrće stavite u posudu, dodajte kašiku ili dve ulja i dobro promešajte. Vrsta ulja nije toliko važna, ali je važno to što ulje povrću daje lepu boju tokom pečenja. Neće biti suvo, a možete dodati i beli luk ili mlevenu slatku papriku.

4. Ne stavljajte previše povrća. Da bi se lepo ispeklo, potrebno je da vreo vazduh slobodno kruži, zato stavite jedan sloj povrća.

Foto: Freepik.com

Povrće

5. Da li znate koja je glavna tajna ukusnog pečenog povrća u restoranima? Začini se dodaju u etapama. Povrće se soli pre i još malo posle pečenja. Zato nemojte zaboraviti da posolite jelo pre stavljanja u rernu.

6. Pleh sa povrćem stavite na gornju trećinu rerne da bi lepo porumenelo.

7. Kada počne da rumeni, dobro protresite posudu u kojoj se peče i blago ga promešajte.

8. Za dobro pečeno povrće važno je da porumeni i bude mekano. Zato ga pecite dok ne omekša i ne poprimi odgovarajuću boju. Ukoliko vam se čini da je previše potamnelo, a još nije meko, prekrijte ga folijom i nastavite da pečete dok ne postane mekano, a zatim skinite foliju i pecite još pet minuta. Ako još nije dobilo boju a dovoljno je meko, pojačajte temperaturu.

9. Dodajte još začina na kraju. Pečeno povrće je najukusnije kada se i na kraju začini. Dodajte još maslinovog ulja, soli ili bibera, limunovog soka, biljnih začina po želji, a lepo ide i balzamiko sirće.

Foto: Shutterstock

10. Služite povrće dok je još toplo, ali i ako se ohladi, može biti ukusno. Ukoliko planirate da poslužite ohlađeno, nemojte ga pokrivati da ne bi postalo previše mekano ili sparušeno jer će sokovi ispariti.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Nedostatak duhovnosti i moralnosti! Ljudima je dosta da ih neko zloupotrebljava i da uzima političke poene na svakoj nesreći koja zadesi ovaj narod!
Live TV

Nedostatak duhovnosti i moralnosti! Ljudima je dosta da ih neko zloupotrebljava i da uzima političke poene na svakoj nesreći koja zadesi ovaj narod!

Gposti Info jutra Informer televizije bili su i Bojan Borovčanin, NIT i Miloš Terzić, član predsedništva SNS koji su govorili o međusobnim optužbama unutar opozicije zbog propasta protesta u Beogradu. Takođe, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je najavio i nove tragedije, pretio nasiljem u Gosrnjim Nedeljicama poput onog u Novom Sadu, ali i izvređao predsednika Srbije Aleksnadra Vučića rekavši da ima bipolarni poremećaj.

14.11.2024

11:37

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set