• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje/alternativazavas

27.02.2022

17:55

PRIRODNA SREDSTVA protiv BOLOVA U GRLU! 2 ZAČINA mogu posebno da pomognu!

Shutterstock

Ljubav

PRIRODNA SREDSTVA protiv BOLOVA U GRLU! 2 ZAČINA mogu posebno da pomognu!

Podeli vest

Kao i većina tehnika lečenja kod kuće, ispiranje grla ima dugu tradiciju, zabeleženu još u starim knjigama indijske medicine poznate kao ajurveda...

Ispiranje nije korisno samo zbog osvežavanja neprijatnog zadaha, već je efikasan način za ubijanje mikroba, umirenje grla koje grebe, zaustavljanje prehlade ili gorušice. Priprema sredstava za grgorenje ne mora da bude dugotrajna ili komplikovana. Sve što vam je potrebno su vruća voda i nekoliko sastojaka koje možda već imate pri ruci.

Umirite bol

Kada je u pitanju bol teško je pobediti mešavinu limunovog soka i vode. Protivupalni sok pomaže da se skupi otečeno tkivo grla i stvara za viruse i bakterije neprijateljsku, kiselu sredinu. Samo dodajte kašičicu soka od limuna u čašu vruće vode i preparat je gotov.

Foto: Shutterstock

Đumbir kombinujte sa limunom i medom

Osnove ispiranje grla

* Za svaku upotrebu napravite sveže sredstvo za ispiranje

* Koristite najtopliju vodu koju možete da podneste, hladna sredstva su neefikasna

* Nemojte gutati smešu, ispljunite je

Probajte i ovaj efikasan starinski recept: sipajte pola šolje vruće vode preko kašičice đumbira u prahu, dodajte sok od pola limuna i kašičicu meda. Đumbir ima antiflamatorne osobine, dok med oblaže grlo i takođe deluje antibakterijski.

Sprečite gorušicu

Za povremenu gorušicu probajte običnu slanu vodu – jednostavno stavite ¼ kašičice soli u šolju vruće vode i promešajte. Slani rastvor pomaže da se isperu i neutrališu kiseline u grlu, ublažavajući osećaj peckanja i pomažući brzo umirenje iritirane sluzokože. Ako imate hroničnu gorušicu, javite se lekaru.

Dezinfekcija

Čak i najzdravija usta su dom milionima bakterija koje proizvode otpadne materije, a koje opet uzrokuju neprijatan miris. Ako vam deluje da se pranjem zuba i korišćenjem konca bakterije ne drže pod kontrolom, probajte čaj od karanfilića koji deluje kao antiseptik. Jednu ili dve kašičice istucanog karanfilića potopite u šolju vruće vode i ispirajte po potrebi.

Foto: Freepik.com

Karanfilić deluje kao antiseptik i ubija bakterije
Protiv virusa prehlade

Sledeći put kada osetite kijavicu probajte rastvor ehinacee, ubice virusa među biljkama. Dodajte dve kašičice tikture ehinacee u šolju vruće vode i time ispirajte grlo tri puta na dan.

Ljubitelji tabasko sosa se zaklinju da je njegov rastvor u vodi najbrži način za otvaranje zapušenih disajnih puteva. Ako dobro podnosite ljuto dovoljno vam je malo sosa u šolji vruće vode.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku!
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku!

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ovo se ne odbija! Reprezentativac Srbije od Zenita dobija ogromnu platu, bonuse i vilu!
Fudbal

Ovo se ne odbija! Reprezentativac Srbije od Zenita dobija ogromnu platu, bonuse i vilu!

Reprezentativac Srbije Ivan Ilić (23) dobio je od ruskog Zenita ponudu iz kategorije onih koja se ne odbija! Kako prenosi italijanski "Tutomerkato", šampion Rusije platiće Torinu obeštećenje od 25 miliona evra, a mladom defanzivnom vezisti ogromnu platu, bogate bonuse, a čak će mu omogućiti i život u velelepnoj vili, kako bi mu boravak u Sankt Peterburgu bio maksimalno komforan.

06.07.2024

19:18

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija