• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.03.2022

13:37

OSEĆATE BOL U ZGLOBOVIMA I IMATE GLAVOBOLJU? Evo kako da se nosite sa PROMENOM VREMENA

Ljubav

OSEĆATE BOL U ZGLOBOVIMA I IMATE GLAVOBOLJU? Evo kako da se nosite sa PROMENOM VREMENA

Podeli vest

Nagle promene vremena, naizmenični skokovi i padovi temperature kod većine ljudi izazivaju primetne probleme sa zdravljem - pritisak oscilira, srce ubrzano kuca, a glavobolja ne popušta

Tromost i osećaj nemoći koji uz bolove u glavi uglavnom prikuju za krevet, a u takvom ambijentu samo može da bude još gore.

Italijanski stručnjak za uticaj klime na zdravlje iz Milana dr Anđeliko Brunjoli kaže da takvo stanje traje dan ili dva. S poboljšanjem vremenskih prilika smanjuju se simptomi, ali se vraćaju s novom promenom vremena. Evo šta on predlaže da biste to lakše podneli:

1. Njegov prvi savet je da redovno treba pratiti celodnevnu vremensku prognozu.

- Kao što svakog jutra pre izlaska proveravate kakva je temperatura da biste odlučili šta da obučete, tako proverite i kolika će biti razlika između jutarnje i dnevne temperature. Ako ste osetljivi na promene vremena, ponesite odgovarajući lek protiv glavobolje. Tako vam neće ceo dan biti upropašćen - kaže dr Brunjoli.

Foto: Pixabay

Simptomi

depresija
glavobolja
vrtoglavica
fizička slabost
hipertenzija
bol u zglobovima i mišićima
promene raspoloženja
razdražljivost

2. On savetuje da se što više vremena provodi na svetlosti, u prirodi i u bilo kakvoj fizičkoj aktivnosti.

- Bilo koji oblik telesne aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno učiniće organizam stabilnijim i otpornijim na vremenske promene. Svejedno je da li ste se odlučili na brzo hodanje, vožnju bicikla ili šetnju, biće bolje da ste napolju i na svežem vazduhu jer će se tako smanjiti šanse za pojavu glavobolje - dodaje on.

3. Negativne posledice vremenskih promena ublažiće i zdrava i pravilna ishrana bogata voćem i povrćem. Uz raznoliku ishranu preporučuje i dnevni unos od dva do tri litra vode, u zavisnosti od pola, i aktivnosti da bi se ojačao imuni sistem.

4. Opuštanje s različitim biljnim napicima poput kamilice, nane ili limete mogu da pomognu u ovoj "krizi s vremenom". Osim što ćete uživati u raznim aromama, lekovito dejstvo biljaka popraviće i vaše raspoloženje.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15