• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

29.03.2022

07:49

POMERILI SMO SAT UNAPRED, A EVO ŠTA SE DEŠAVA U NAŠEM TELU! Nutricionista za Informer.rs otkriva zašto smo USPORENI i koliko je 60 MINUTA bitno za organizam

pexels.com

Ljubav

POMERILI SMO SAT UNAPRED, A EVO ŠTA SE DEŠAVA U NAŠEM TELU! Nutricionista za Informer.rs otkriva zašto smo USPORENI i koliko je 60 MINUTA bitno za organizam

Podeli vest

U nedelju, 27. marta počelo je letnje računanje vremena, što znači da smo pomerili časovnike jedan sat unapred. Mnogi od vas se još uvek nisu navikli na ovu promenu, a nutricionista Branka Mirković za Informer.rs objašnjava šta se dešava u našem telu za tih 60 minuta i koliko je to zdravo

Ukoliko vam je teško palo pomeranje časovnika unapred, nutricionista Branka obajšnjava šta se dešava sa našim organizmom.

Foto: pexels.com

Počelo je letnje računanje vremena

 - Naše telo pa i svaka ćelija ima svoj unutrašnji sat koji upravlja našim metabolizmom i hormonima. Prirodni bioloski sat je uslovljen sunčevom svetlošću i nama na ovom području je prirodnije zimsko merenje vremena. Tako da od sada pa do novembra budićemo se i raditi po satu koji je u disproporciji sa našim biološikim satom. Budićemo se kada naš metabolizam i hormoni spavaju. Usporeniji smo, razdrazljiviji, smanjena je koncentracija i orijentacija. U ovom periodu povećava se broj saobraćajnih nesreća, slabije su radne aktivnosti - objasnila je ona.

PRILAGOĐAVANJE TEŠKO ZA HRONIČNE BOLESNIKE

Promena vremena najteže će pasti osobama koje pate od hroničnih bolesti.

 - Potrebno je vreme da se prilagodimo, a to je veoma individualno. Hronični bolesnici imaju izražajnije simtome, a barem za kratko vreme povećava se broj srčanih i moždanih udara. Zabeležene su imunoloske promene, kardiovaskularne, problemi sa sećerom, pad i skok telesne temperature, poremećaj apetita, sna i raspoloženja- dodala je ona.

Foto: Printscreen You Tube K1 Televizija

Branka Mitrović nutricionista

Iako nam se čini da 60 minuta nije mnogo, taj sat unapred predstavlja veliku razliku koja se oseti u našem telu.

HLADNA KAFA IZAZIVA PROBLEME SA VARENJEM

Kafa je dobra ako je kvalitetna. Od pripreme na prvom mestu su kafe preko kojih prelazi para, a to je espreso, filter, pa tek onda obična kafa i na kraju nes kafa. Kafa se uvek služi sa vodom jer je diuretik. To je posebno potrebno da znaju oni kojima je kafa neophodna za razbuđivanje. Trenutno podigne pritisak, ali posle i spusti.

Kada kafa stoji više od 2 sata hladna I kako je običaj samo se pije po malo može izazvati ozbiljne probleme sa varenjem jer hlađenjem se razvijaju kiseline.

 - Tih 60 minuta izgleda malo ali za naše organizme je problematično. Interesantno je da su se radila istraživanja i dokazano je da pored zdravstvenih problema ima i dosta ekonomske štete ali i dalje se ne menja odluka da se ne pomera sat - kaže Branka.

Savet je da budete obazriviji neko vreme, neko je nervozan, mnogi usporeni…

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija