• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/N.L.

04.04.2022

14:55

NEUGLEDNI PROLEĆNI PRILEPAK! Dermatolog otkriva šta sve treba da znate o HERPESU!

Shutterstock

Ljubav

NEUGLEDNI PROLEĆNI PRILEPAK! Dermatolog otkriva šta sve treba da znate o HERPESU!

Podeli vest

Malo je onih koji u određenom trenutku u životu nisu na licu ili usnama imali herpes, odnosno groznicu, kako narod voli više da kaže...

Kada se na otečenoj, crvenoj, bolnoj koži u uglu usana ili tik pored usana, pojave mali plikovi ispunjeni tečnošću, znajte da je u pitanju herpes. Posle nekog vremena, oni pucaju, vlaže i formira se žuta krasta koja nakon pet do sedam dana otpadne, a ranica zaceli. Prvi simptomi mogu se javiti dva do 20 dana nakon izloženosti virusu, a dan ili dva pre izbijanja plikova javlja se svrab i peckanje na tom mestu, objašnjava dermatolog Svetlana Minić.   

- Upravo u ovom periodu je herpes najinfektivniji, dakle oni koji osećaju da će im se pojaviti treba da izbegavaju grljenje i ljubljenje sa drugima, kao i prva dva dana nakon izbijanja. Groznica se poput gripa prenosi kapljičnim putem i zabluda je da bivamo zaraženi još u detinjstvu, te da nam infekcija ostaje za ceo život – naglašava Svetlana Minić.   

Dolazi sa stresom

Studije pokazuju da je oko 90 odsto odrasle populacije u nekom trenutku bilo izloženo herpes simpleks 1 virusu. Prema rečima dermatologa ne postoji porodica ili krug prijatelja, a da barem neko od njih povrmeno nema herpes, što kod ostalih članova (usled česte izloženosti) može da izazove otpornost.

Foto: Shutterstock

Osim stresa, okidač za aktiviranje virusa može da bude i prehlada, neka hronična bolest i slično

- Svi smo mi posebnog kova, odnosno različito osetljivi na mnoštvo agenasa kojima smo okruženi. Okidač za aktiviranje virusa je najčešće stres, ali to može da bude i prehlada, neka hronična bolest i slično. Tkođe može je javiti na prelazu dva godišnja doba, recimo zime u proleće – napominje doktorka.

Prolazi spontano, ali...

Groznica obično spontano prolazi bez posebnog lečenja. Simptome možete ublažiti kremama koje hlade (na bazi mentola) ili antivirusnim preparatima. Može da pomogne i prašak protiv boginja ili cinkova pasta, ovi preparati suše i smiruju kožu. Plikove NE DIRAJTE. Nemojte ih češati, i ni slučajno ne pokušavajte da ih iscedite. Izbegavajte ljubljenje i dodirivanje (po licu) dok se plikovi ne povuku, i često i temeljno perite ruke.  

Foto: Shutterstock

Simptome možete ublažiti kremama koje hlade (na bazi mentola) ili antivirusnim preparatima

- Ako vam herpes izbija često, recimo više od pet puta godišnje ili ako traje duže od nedelju dana posavetujte se sa lekarom, možda vam je potrebna neka terapija u vidu lekova. Takođe, ako vam se groznica naglo proširi, odnosno rascveta, obavezno se obratite dermatologu jer je u pitanju ozbiljna stvar (nadovezana bakterijska infekcija i druge komlikacije) koja zahteva hitno lečenje – poručuje dr Minić.  

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija