• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/hayat.ba

17.04.2022

23:27 >> 23:30

KLJUČAN za IMUNI sistem! 5 znakova da vašem telu NEDOSTAJE vitamin E!

Freepik.com

Ljubav

KLJUČAN za IMUNI sistem! 5 znakova da vašem telu NEDOSTAJE vitamin E!

Podeli vest

Većina ljudi ne pati od nedostatka, on se obično javlja uz poremećaje apsorpcije hranljivih materija iz hrane kao kod Kronove bolesti ili cistične fibroze...

Ali, kako kaže doktor opšte medicine Kristen Elizabet Holc, ukoliko imate nedostatak vitamina E, postoje ključni simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju.

1. Slabost

Ukoliko ne unosite dovoljno vitamina E, vaši mišići trpe oksidativni stres, što dovodi do slabosti.

Foto: Pixabay

Utrnulost u rukama i stopalima može da bude jedan od simptoma

2. Utrnulost

Nedostatak vitamina E može da izazove perifernu neuropatiju, odnosno utrnulost u rukama i stopalima.

Izvori

Vitamin E je veoma rasprostranjen u prirodi, a nalaze se u biljnim uljima (kukuruznom, suncokretovom i maslinovom ulju), ulju klica žitarica, u povrću, mesu, orasima, lešnicima, avokadu, bademu, kikirikuju, mahunastom povrću.

3. Problemi sa koordinacijom

Još jedan neželjeni efekat manjka vitamina E u organizmu je loša koordinacija. Naime, nedostatak ovog vitamina može da dovede do razbijanja određenih neurona u mozgu koji su ključni za kontrolu pokreta.

4. Oštećenje vida

Svetlosni receptori u mozgu mogu da pretrpe oštećenje ukoliko ne unosite dovoljnu količinu vitamina E kroz namirnice. To vremenom može da dovede do oštećenja vida, najčešće do zamagljenosti.

Foto: Shutterstock

Pad imuniteta dovodi do infekcija

5. Oslabljen imunitet

Kad imuni sistem ne funkcioniše kako bi trebalo, organizmu postaje teže da se izbori protiv infekcija i bolesti. Vitamin E je ključan u pomaganju imunom sistemu, jer podržava rast T-ćelija koje pomažu u borbi protiv infekcija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija