• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

20.04.2022

08:07

GOJAZNI STE U PREDELU STOMAKA, A IMATE TANKE RUKE I NOGE, A POSLE JELA MORATE... Naš nutricionista otkriva simptome OPASNE BOLESTI koja može da dovede do DIJABETESA

Ljubav

GOJAZNI STE U PREDELU STOMAKA, A IMATE TANKE RUKE I NOGE, A POSLE JELA MORATE... Naš nutricionista otkriva simptome OPASNE BOLESTI koja može da dovede do DIJABETESA

Podeli vest

Nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer.rs o insulinskoj rezistenciji, kao i tegobama koje ona izaziva

Nutricionista Branka Mirković objašnjava da se ljudi sa insulinskom rezistencijom goje na specifičnim mestima na telu.

 - Gojazni ste u predelu stomaka, a imate tanke noge i ruke, posle jela morate da pojedete nešto slatko, stalno sedite, slabo ste fizički aktivni, pod stresom, imate nizak nivo energije, pospanost, kad jedete slatko ne možete da se zaustavite... Stalno ste na dijetama, a opet gojazni? Bilo bi dobro da proverite da li imate tegobe uzrokovane insulinskom rezistencijom. Posebno ako se stalno nezdravo hranite i  imate u porodici osobe sa dijabetesom, hipertenzijom ili kardiovaskularnim bolestima.

Šta je insulinska rezistencija?


 - Insulinska rezistencija je metabolička bolest, koja može biti nasledna ali i posledica gojzanosti i loše ishrane. Najbolje je da se uradte testovi koji će veoma brzo pokazati da li patite od inslinske rezistencije i ukazati na dalji tok lečenja. Promene mogu biti manje i veće. Manje promene skoka insulina mogu se regulisati adekvatnom ishranom, a ozbiljnije tegobe moraju se lečiti tabletama I ishranom- objašnjava Branka.

Foto: Printscreen You Tube K1 Televizija

Branka Mitrović nutricionista

Ishrana namirnicima sa nižim glikemijskim indeksom

"Ishrana treba da bude orijentisana na nemasna mesa, ribe, jaja, sir, kiselo mleko, zeleno povrće i manje količine ostalog povrća kao i veoma male i strogo kontrolisane porcije voća. Biraju se namirnice sa nižim glikemijskim indeksom. Iz ishrane se isključuju šećeri i proizvodi sa šećerom, brašnom, testenine, konditorski proizvodi, sokovi sa šećerom, gazirana i energetska pića, krompir i namirnice sa dosta skroba, pasulj, grašak. Isključiti pohovane namirnice, pripremu u dubokoj masnoći, ne koristite proizvode u kojima su zamene za šećer".

Foto: Shutterstock

Šećer

"Najbolje je da se konsultujete kako da se hranite sa stručnim licem, koje će odrediti koje namirnice treba da jedete i u kojoj količini jer je količina veoma važna. Uz promenu načina ishrane, kontrolisano povećana fizička aktivnost, bez preterano intezivnih vežbi uz smanjenje telesne težine, brzo ćete otkriti poboljšanje stanja".

Insulinska rezistancija je veoma opasna ukoliko se ne leči.

"Regulisanjem telesne težine, svakodnenim umerenim aktivnostima, moguće je povremeno uvrstiti ostale namirnice u kontrolisanim količinama. Zapušteno stanje insulinske rezistencije, velika je verovatnoća pojave dijabeta tipa 2, masna jetre i drugih tegoba".

"Ako se rano utvrdi insulinska rezistencija, sa manjim odstupanjima insulina u roku od 120 minuta, moguće je pravilnom ishranom, umerenom fizičkom aktivnošću potpuno kontrolisati insulinsku rezistenciju. Neophodno je skinuti višak kilograma posebno smanjiti procenat masnoće u tkivu.

Uravnotežena ishrana može učiniti veoma mnogo. Pravila su jednostavna. Treba čitati dekleracije, naučiti gde se sve i u kojim nazivima kriju razni šećeri i ugljeni hidrati.

Voće jesti u umerenim količinama jednom ili dva puta u toku dana. Povremeno može i uveče manja količina, posebno voće koje ima nizak GI indeks. I obavezno voće treba jesti i žvakati polako. Procesuirano voće kao sok ili smuti naglo povećava glukozu i deluje na insulin. Voće je najbolje žvakati i jesti polako u malim količinama".

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija