• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/J.G.

02.05.2022

14:59

NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA! Ovih 6 začina treba da imate u svojoj kuhinji - ubrzavaju metabolizam i odlični su protiv UPALA!

Ljubav

NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA! Ovih 6 začina treba da imate u svojoj kuhinji - ubrzavaju metabolizam i odlični su protiv UPALA!

Podeli vest

Iako začine uvek koristite misleći o poboljšanju ukusa jela, biće vam drago da znate da su odlični i po vaše zdravlje.

Iako biste rekli da su začini samo nešto što jelima daje bolji ukus, to baš i nije tako.

Oni su veoma značajni po naše zdravlje, što ističe i nutricionistkinja Jovana Vučelić:

- Ma kakav god obrok da spremamo u jednom ćemo se složiti - svako jelo biće ukusnije ukoliko ga malo začinimo. Da, da, ponekad je dovoljna samo trunka nekog začina koje će jelu dati onu neodoljivu aromu i miris koji budi sva čula. A bogami i apetit. Pored toga što obogaćuju ukus, začini su pogodni za korišćenje i zbog još jednog razloga. Oni su bogati antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv velikog broja oboljenja - navodi nutricionistkinja Jovana Vučelić i nudi mali "vodič začina", gde je izdvojila neke od najčešće korišćenih i objasnila koje su sve prednosti njihove upotrebe:

Kurkuma

  • Poznata je kao antioksidans, ali i snažan protivupalni saveznik za žarišta u organizmu.
  • Najčešće se koristi tokom kuvanja. Idealno se slaže uz rižoto i mahunarke.

Cimet

  • Smiruje grčeve i nadimanje, a pospešuje i sagorevanje masnih naslaga.
  • U pripremi slatkiša i smutija, ali i kao dodatak preko voća.

Kakao

  • Neutrališe aktivnost slobodnih radikala u našem organizmu. Podstiče lučenje endorfina, dopamina i serotonina, hormona sreće.
  • Najčešće u pripremi slatkih jela. Preporuka je da se bira organski, jer ne sadrži industrijski šećer u tragovima.

Foto: Shutterstock

kakao

Đumbir

  • Ubrzava metabolizam i poboljšava cirkulaciju. Umiruje kašalj i jača imunitet.
  • U salatama, prelivima, smutijima i čorbama. Često se koristi i kao čaj.

Biber

Olakšava varenje, a smanjuje i mučninu i nadutost.

U pripremi jela od mesa i ribe, kao i za marinade i salate.

Pešunov list

  • Bogat vitaminima A, K i C, kao i mineralima poput gvožđa, magnezijuma i kalcijuma. Pospešuje cirkulaciju i detoksikaciju organizma.
  • Koristi se u kuvanim jelima, salatama, potažima i smutijima. Najbolje je da se jede svež, jer tada zadržava sva lekovita svojstva.


Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set