• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubavizdravlje/N.L.

09.05.2022

17:49

MENOPAUZA NIJE KRAJ ŽENSTVENOSTI! Evo kako NARODNA MEDICINA i promene navika mogu da POMOGNU!

Shutterstock

Ljubav

MENOPAUZA NIJE KRAJ ŽENSTVENOSTI! Evo kako NARODNA MEDICINA i promene navika mogu da POMOGNU!

Podeli vest

Iako menopauza nije bolest već potpuno normalan prirodni proces, mnogim damama u tom periodu prirodni lekovi mogu značajno da olakšaju tegobe. Evo nekiko proverenih...

Kosa je sve tanja, grudi više nisu pune i jedre, a borama i suvoj koži više ne pomaže ni najskuplja krema. Sva je prilika da ulazite u predvoje menopauze. Za mnoge žene hormonalne promene su noćna mora jer ih doživljavaju kao kraj aktivnog života, kraj ženstvenosti i kraj polne aktivnosti, te često padaju u depresiju. Međutim, ne mora uvek da bude tako…

Prvi znaci

Menopauza se u proseku javlja oko 50. godine života i u medicinskom smislu to je poslednje fiziološko krvarenje iz materice. Među prvim znacima klimaksa su nemir i noćna znojenja, iznenadna lupanja srca, glavobolje, teskoba, nesanica, razdražljivost i sve kraći ciklusi. Pre ulaska u pravu menopauzu može se dogoditi da "preskočite" nekoliko ciklusa, što znači da se količina estrogena i progesterona, koji regulišu ciklus, počela da se smanjuje. Estetski efekti kao što su debljanje, suva kosa, koža koja postaje manje elastična i naborana zbog smanjenja kolagena i elastina, a grudi više nisu onako jedre i zategnute, takođe mogu da budu pokazatelji da je vreme da se konsultujete s lekarom koji po potrebi može da prepiše hormonalnu terapiju.

Foto: Shutterstock

Okrenite se voću, povrću i integralnim žitaricama

Bolni odnosi

Mnoge žene imaju savršeno normalan intimni život i posle menopauze, dok neke gube želju za odnosima - bilo zbog smanjenog libida ili nedovoljne lubrikacije. Iz začaranog kruga (bolan odnos - sve manja želja) nije teško izaći, kažu stručnjaci. Razgovarajte s partnerom, zatražite savet od ginekologa, nabavite neki lubrikant u apoteci i imajte na umu da češći odnosi u menopauzi i sami po sebi regulišu vlažnost.

Menjajte navike  

Stil života je veoma značajan za sve žene u periodu prestanka ciklusa. Savetuje se promena režima ishrane: manje crvenog i prerađenog mesa, više belog mesa i ribe, redukcija ugljenih hidrata (posebno slatkiša poput čokolade, torte, sitnih kolača), uvođenje u ishranu integralnih žitarica poput ječma, heljde, smeđeg pirinča, ovsa i redukcija masnoća (birajte hladno ceđeno maslinovo ulje). Unosite više povrća, blanširanog ili svežeg. Uvedite mahunarke (soju u umerenim količinama) i semenke.

Osim promene načina ishrane, obavezno se fizički aktivirajte. Idealna je gimnastika s tegovima od 1-2 kg, aerobik, lagano trčanje, šetnja i vožnja bicikla. Uz to, preporučuje se da izbegavate cigarete, smanjite alkohol i kafu.    

Narodna medicina

Iako menopauza nije bolest već potpuno normalan prirodni proces, mnogim damama u tom periodu prirodni lekovi mogu značajno da olakšaju tegobe. Evo nekiko proverenih.

Foto: Shutterstock

Čaj od žutog noćurka

Ulje žutog noćurka - Zahvaljujući gama linolenskoj kiselini ulje žutog noćurka utiče na regulaciju određenih hormona te održava optimalno zdravlje u periodu menopauze. Pije se prema uputstvu proizvođača.

Crvena detelina - Cvet ove biljke je poznat kao bogat izvor fitoestrogena iz grupe izoflovana. To su biljne materije koje se preporučuju kao prirodna zamena za savremenu hormonalnu terapiju, jer u organizmu deluju vrlo slično kao estrogeni. Fitoestrogeni redukuju pojavu talasa vrućine za oko 40 odsto.

Foto: unsplash.com

Bela imela 

Bela imela – Reguliše hormone, cirkulaciju, krvni pritisak, ublažava glavobolju, nesanicu, umor, osećaj bezvoljnosti, što su sve mogući simptomi menopauze. Nabavite eliksir u specijalizovanim prodavnicama, a nakon toga strogo se pridržavajte uputstva za upotrebu. Pošto ova biljka ima snažno dejstvo ne sme se prekoračiti propisana doza. Najbolje je pre početka terapije posavetovati se sa lekarom.

Foto: Shutterstock

Magični žen-šen

Indijski žen-šen - Ova biljka je poznata i kao eliksir mladosti jer usporava proces starenja. Žen-šen povoljno utiče na mnoge funkcije u organizmu, pored toga što sadrži i biljne estrogene. Veoma je koristan prirodni lek za menopauzu jer olakšava mnoge zdravstvene tegobe koje su svojstvene za zrelo doba.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija