• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.05.2022

18:00

Voda sa optimalnim sadržajem minerala najbolja je za žene u menopauzi!

Shutterstock

Ljubav

Voda sa optimalnim sadržajem minerala najbolja je za žene u menopauzi!

Podeli vest

Kada izgubimo previše vode naše telo više nije u ravnoteži i dolazi do dehidracije. Dehidracija je stanje organizma koje se događa kada je gubitak tečnosti iz organizma veći od njenog unosa odnosno više vode izlazi iz tela nego što je unesemo

Dobra hidracija je veoma važna i u menopauzi kod žena. Ima pozitivan uticaj na psihofizičko zdravlje kod žena u ovom osetljivom periodu. Može pomoći u održavanju organizma u dobroj formi, uticati na bolje varenje, a takođe pomaže u hidraciji kože koja može da postane suva i perutava. Ali, nije svaka voda ista, a zašto je važno da znamo koju i kakvu vodu treba da konzumiraju žene u menopauzi, objašnjava dr Gordana Peković, nefrolog-internista.

- Sazrevanjem organizma procenat vode se postepeno smanjuje i kod odrasle populacije iznosi izmedju 55-60% (nešto manje kod žena zbog manje mišićne mase). Pored toga, kako starimo, tako nam je manje izražen i osjećaj žeđi. Tegobe koje se javljaju u menopauzi su pre svega posledica hormonske neravnoteže, pre svega smanjenje nivoa estrogena. Kod nekih žena se ulaskom u menopauzu mogu javiti glavobolje i vrtoglavice koje su naročito česte u početnoj fazi ovog perioda dok se nivo hormona još nije stabilizovao – kaže dr Gordana Peković, internista nefrolog i dodaje:

Foto: Shutterstock

- Dobra hidracija je jako važna za prevenciju glavobolje i vrtoglavice. Smatra se da ovo stanje može prouzrokovati i elektrolitski disbalans, odnosno neravnotežu u nivou elektrolita u krvi. Najbolja prevencija jeste da se pije dovoljno tečnosti, a najbolji izbor je prirodna mineralna voda koja će nadomestiti elektrolite (minerale) koji su u manjku. Izbor svakako pada, pre svega, na artešku vodu sa optimalnim sadržajem elektrolita. Ovakva voda je dosptupna i na našem tržištu, a reč je arteškoj vodi iz Banje Vrujci – kaže dr Peković I objašnjava šta su benefiti ove vode.

- Ovde se postavlja pitanje šta je to optimalna koncentracija minerala. To su one koncentracije koje imaju najpovoljnije dejstvo na naš organizam. Pre svega se misli na natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum. Ali treba reći da pored njihove koncentracije u prirodnoj mineralnoj vodi, važan i međusobni odnos pojedinih minerala. Na primer odnos kalcijuma i magnezijuma je optimalan kada je 2:1 i veći. To je dokazao čuveni doktor Pol Ek, studijom koja je trajala 14 godina. On je dokazao i da je ovakav odnos ova dva minerala najvažniji kada je reč o kvalitetu i sastavu vode. Najpribližniji odnos tom idealnom odnosu kalcijuma i magnezijuma, možemo da pronađemo u prirodno minaralizovanoj arteškim vodama kao što je VODAVODA iz Banje Vrujci. Pored toga ova voda hrani ćeliju kiseonikom, povećava njenu vitalnost i oslobađa je od toksina, pa tako doprinosi boljem funkcionisanju ćelija, kao i stvaranju neophodne energije za njihov rad. Sve ove osobine VODAVODE dokazane su detaljnim istraživanjem koje je sprovedeno na Medicinskom fakultetu u Beogradu - kaže dr Gordana Peković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15