• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.06.2022

09:40

KAKO DA NAUČITE DETE DA POHVALI SEBE 4 jednostavne metode DEČIJI PSIHOLOG OTKRIVA NAJBOLJE ALATE

Ljubav

KAKO DA NAUČITE DETE DA POHVALI SEBE 4 jednostavne metode DEČIJI PSIHOLOG OTKRIVA NAJBOLJE ALATE

Podeli vest

Dečiji psiholog Milena Buđevac otkriva kako da naučite vaše dete da pohvali sebe, kako bi bilo samouverenije i zadovoljnije

Kao i u ostalim delovima vaspitanja, Milena Buđevac kaže da je neophodno da počnete od ličnog primera:

- Super je kada neko primeti naš trud i rad i postignuće. Socijalna smo bića, znači da nas neko "ugleda/čuje/vidi...Ali ako nas niko ne pohvali, a mi smo nešto postigli, malo ili veliko, da li to znači da to postignuće ne vredi? Apsolutno ne! Naučite dete da samo sebe "potapše po ramenu", vidi vrednost sopstvenost zalaganja i uživa  u tome što je postiglo. 

Milena je otkrila četiri jasna alata koja treba da primenjujete da biste uspeli u ovome.

Lični primer

Kao i u svim sferama vaspitanja - Budite model kako se to radi! Možda je nekom krajnje jednostavno da skuva ručak, ali vama možda nije jer ne volite da kuvate i ne ide vam od ruke. Ipak, skuvali ste ručak tog dana - pohvalite sebe. Nevažno je ako nije najukusnije moguće ili tako kao što kuva što kuva vaša mama, kuma, svekrva. Znate i sami da se deca ugledaju na nas i da ono što im govorimo ima mnogo manje uticaja od onoga što radimo. Zato počnite od sebe, ako već to ne radite. Verujte mi, prijaće vam. Osvestićete svoje snage i veštine i osećaćete se samopouzdanije i zadovoljnije sobom. Podržavajući sebe mnogo bolje podržavate drugu, odnosno vašu decu.

Foto: Shutterstock

Uvremljenost

Kada uvidite da dete nešto radi dobro ili se uzdržava da radi nešto loše, pohvalite ga odmah, dok se to dešava. Lakše će shvatiti i biće motiovisano da nastavi. Dobilo je pažnju i vrednovanje od onoga od koga je najviše priželjkuje. 

Korektnost i iskrenost

Nemojte govoriti stvari poput - super si, sjajno, baš si se lepo ponašala i slično. Zašto? Jer dete ne zna šta to tačno znači! Budite vrlo jasni i prezicni  šta vam se dopalo - "Kako si lepo delio Betmena sa Lukom, što nisi štipao sestru, što si se trudio da ne prospeš". Nemojte praktikovati lažne pohvale. 

Unutrašnja motivacija


Pitanje: Kako si se osetio zbog toga? akivira osvešćivanje i prepoznavanje dobrog osećaja zbog nekog našeg truda i čini da sledeći put samo poželimo da ponovimo isto to da bismo se dobro osećali. Odnosno, unutrašnje smo motivisani i zato istrajavamo u tom ponašanju. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija