• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: informer.rs

05.08.2022

16:55

PROVERITE ROK UPOTREBE! Ove namirnice čuvamo predugo - vodite računa!

Ljubav

PROVERITE ROK UPOTREBE! Ove namirnice čuvamo predugo - vodite računa!

Podeli vest

U špajzu najčešće čuvamo namirnice koje imaju iznenađujuće duge rokove trajanja. Mogu da traju mesecima, pa čak i godinama. Međutim, to što im rok upotrebe i dalje nije istekao, ne znači nužno da su oni dobri za konzumiranje

Ovih 9 namirnica obično čuvamo predugo.

Žitarice



Nakon tri meseca, otvorena kutija žitarica će postati ustajala od izlaganja vazduhu. Sa druge strane zatvorena kutija bi trebalo da traje do godinu dana. Međutim, rok trajanja može varirati, posebno ako žitarice sadrže orašaste plodove, koji su skloniji užeglosti.

Čaj i kafa



Kesice čaja trebalo bi iskoristiti u roku od godinu dana, jer će ulja u čaju ostariti i vaš jutarnji čaj će imati jako loš ukus. Isto važi i za zrna kafe.

Foto: Shutterstock

Kafa

Začini



Vaši omiljeni mleveni začini poput kurkume, aleve paprike i muskatnog oraščića generalno gube svoju moć nakon otprilike dve do tri godine. Jedenje starih začina nije štetno po vaše zdravlje ali više neće dodavati ukus vašim receptima. Da biste proverili da li je začin i dalje dobar, uradite brzi test njuškanja i probanja i tako utvrdite da li je vaš začin još uvek svež.

Prašak za pecivo



Kesice praška za pecivo i sode bikarbone vremenom će izgubiti moć „kvašenja“, što će za vas značiti skroman odnosno „ravan“ kolač. Njihovu „moć nadizanja“ možete testirati malim eksperimentom u kuhinji. Sve što bi trebalo da uradite je da pomešate sodu bikarbonu sa sirćetom i prašak za pecivo sa vrelom vodom. Ako se zapene i krenu da bubre, znači da su sastojci još uvek dovoljno sveži za pečenje.

Maslinovo ulje



Svetlost i toplota nisu prijatelji maslinovog ulja. Ne bi trebalo da se razbolite od stare flaše maslinovog ulja, ali otvorena boca može imati malo mirisa nakon šest meseci. Ako ne koristite često maslinovo ulje, kupite samo malu bočicu da biste je mogli iskoristiti pre nego što se ukus pokvari.

Foto: Shutterstock

Orasi i semenke



Orasi i semenke obično sadrže veliku količinu ulja u sebi koja nakon nekoliko meseci u vašoj ostavi užegnu.
Znaci užeglosti oraha i semena su miris trave, kao i taman i uljani izgled. A kako bi ste ostvarili optimalnu svežinu i dugovečnost orašastih plodova, stavite ih u kesu za zamrzivač i slobodno ih držite u frižideru i po godinu dana.

Kinoa seme



Rok trajanja celih crna kao što je kinoa u velikoj meri zavisi od njihovog sadržaja masti. Toplota, vazduh i vlaga tri su najveća neprijatelja celih žitarica. Ovi elementi mogu negativno uticati na njihova zdrava ulja, što kao posledicu može dovesti do užeglog zrna.
Zrna uvek treba da izgledaju i mirišu slabo ili da nemaju aromu. Ako otkrijete buđav ili mastan miris, zrna nisu dobra za konzumaciju.

Braon šećer



Otvorena vreća smeđeg šećera ima tendenciju da se osuši i stvrdne od izlaganja vazduhu nakon četiri meseca u vašoj ostavi. Da biste sprečili da se ovo dogodi ubacite smeđi šećer u plastičnu kesu koja se može ponovo zatvoriti ili hermetički zatvorenu posudu.

Foto: Pixabay

Povrće u konzervi



Možda mislite da konzervirano povrće može da traje ceo život, ali što duže stoji na polici, veća je verovatnoća da će se tekstura konzerve pokvariti i povrću dati metalni, limeni ukus. Na primer, konzerve sa visokim sadržajem kiseline kao što su kiseli krastavci mogu trajati 12 do 18 meseci, dok konzervirano povrće sa niskim sadržajem kiseline, poput kukuruza, može trajati do pet godina.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Na današnji dan je umro balkanski Hitler: Srbi su mu bili prva meta - a Vatikan mu pomogao da pobegne
Politika

Na današnji dan je umro balkanski Hitler: Srbi su mu bili prva meta - a Vatikan mu pomogao da pobegne

U mračnoj ulici Sančez u argentinskom gradiću Lomas del Palomar, nadomak Buenos Ajresa 10. aprila 1957. sreli su se Ante Pavelić i Blagoje Jovović. Dva metka završiće u telu Pavelića, a od posledica tog ranjavanja dve godine kasnije će umreti u Frankovoj Španiji. Kako je Blagoje Jovović, sa svojom grupom iz Argentine, uspeo da uradi nešto što nisu mogle ili htele ozbiljne bezbednosne službe i zašto je danas važan mit o Jovoviću?

28.12.2025

14:11 >> 14:16

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

Ovi parovi su zapalili domaće ekrane: Hemija koja se ne zaboravlja
Kultura

Ovi parovi su zapalili domaće ekrane: Hemija koja se ne zaboravlja

Neke ljubavi traju koliko i kadar, a neke ostanu zauvek urezane u kolektivno sećanje. Domaće serije i filmovi doneli su parove čija je hemija bila jača od scenarija i veze koje su publiku naterale da navija, pati, veruje i pamti. Ovo su parovi koji su obeležili naše ekrane i postali više od fikcije.

28.12.2025

13:13

JOŠ Zabava VESTI

Džet set