• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: informer.rs

05.08.2022

17:31

KAKO NAJLAKŠE OČISTITI ROŠTILJ? Profesionalci su otkrili tajnu! Ne treba vam skupa hemija, sve imate u kuhinji!

Freepick

Ljubav

KAKO NAJLAKŠE OČISTITI ROŠTILJ? Profesionalci su otkrili tajnu! Ne treba vam skupa hemija, sve imate u kuhinji!

Podeli vest

Čiščenje roštilja ume da bude mukotrpno i naporno, međutim, postoje i jednostavni trikovi kako da lako odstranite garež i prljavštinu

Iako se može činiti da je dubinsko čišćenje skoro nemoguće izvesti u kratkom vremenu, postoji nekoliko jeftinih sastojaka koji garantuju ubrzavanje procesa. Ne samo da su jeftini i nalaze se u svakom domaćinstvu nego su i veoma efikasni.

Evo trikova pomoću kojih će vaš prljavi roštilj zablistati kao nov:

1. Namakanje roštilja: Najbolje vreme za čišćenje roštilja je kada je još vruć, stoga svakako nosite rukavice i gornji deo s dugim rukavima. Uklonite rešetke i stavite ih u veliku kadu punu tople vode. Zatim dodajte veliku količinu deterdženta za sudove i ostavite smesu da deluje otprilike pola sata.

Foto: Shutterstock

Soda bikarbona

2. Soda bikarbona: Soda bikarbona je postala omiljena u skoro svim aspektima života, od lepote do vrtlarstva. Ova uobičajena kuhinjska namirnica našla se i u čišćenju, a obožavaoci se kunu u njena svojstva. Kako bi vaš prljavi roštilj ponovno zasjao kao nov, jednostavno sipajte jednu šoljicu sode bikarbone u posudu i dodajte nekoliko kapi vode kako biste stvorili gustu pastu. Uzmite četku ili sunđer za ribanje kako biste najeli pastu i izribali masne ostatke.

Za delove vašeg roštilja koji se ne mogu ukloniti, prašak se može posipati izravno na njih, ali svakako prvo nakvasite te površine. Čudotvorni rastvor ostavite na toplom roštilju oko 10 minuta kako bi se čestice aktivirale. Sunđerom za ribanje očistite prljavštinu i dobro isperite roštilj.

3. Alkoholno sirće: Baš kao i soda bikarbona, sirće je takođe korisno kada je reč o uklanjanju prljavštine i debelih slojeva masnoće. Nakon što se roštilj ohladi, napravite rastvor sirćeta tako što ćete sipati jednake količine vode i sirćeta u praznu flašicu s raspršivačem. Kiselu tečnost obilno pošpricajte po rešetkama, policama i površinama i ostavite da rastvor napravi svoju čaroliju tokom pola sata. Sirćetna kiselina će razbiti prljavštinu i molekule hrane, a istovremeno će ukloniti sve zaostale mirise.

Foto: Shutterstock

4. Limun: Kad vam život da limun, iskoristite ga za čišćenje roštilja. Jednostavno uzmite tri sveža limuna i prepolovite ih. Istrljajte njima rešetke za roštilj, police i poklopac vašeg roštilja kako biste mu dali visoki sjaj, kao i osvežavajuću aromu. Antibakterijsko delovanje kiseline učiniće vaš roštilj čistim, dok će oštar miris sprečiti sve dugotrajne mirise prethodno korišćenog sirćeta.

BONUS VIDEO:

 


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Na današnji dan je umro balkanski Hitler: Srbi su mu bili prva meta - a Vatikan mu pomogao da pobegne
Politika

Na današnji dan je umro balkanski Hitler: Srbi su mu bili prva meta - a Vatikan mu pomogao da pobegne

U mračnoj ulici Sančez u argentinskom gradiću Lomas del Palomar, nadomak Buenos Ajresa 10. aprila 1957. sreli su se Ante Pavelić i Blagoje Jovović. Dva metka završiće u telu Pavelića, a od posledica tog ranjavanja dve godine kasnije će umreti u Frankovoj Španiji. Kako je Blagoje Jovović, sa svojom grupom iz Argentine, uspeo da uradi nešto što nisu mogle ili htele ozbiljne bezbednosne službe i zašto je danas važan mit o Jovoviću?

28.12.2025

14:11 >> 14:16

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

Ovi parovi su zapalili domaće ekrane: Hemija koja se ne zaboravlja
Kultura

Ovi parovi su zapalili domaće ekrane: Hemija koja se ne zaboravlja

Neke ljubavi traju koliko i kadar, a neke ostanu zauvek urezane u kolektivno sećanje. Domaće serije i filmovi doneli su parove čija je hemija bila jača od scenarija i veze koje su publiku naterale da navija, pati, veruje i pamti. Ovo su parovi koji su obeležili naše ekrane i postali više od fikcije.

28.12.2025

13:13

JOŠ Zabava VESTI

Džet set