• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iće i piće

19.08.2022

17:08

MOĆNE BOBICE! Kupine se smatraju najjačim antioksidansom, a evo zašto treba da jedete maline

Pixabay

Ljubav

MOĆNE BOBICE! Kupine se smatraju najjačim antioksidansom, a evo zašto treba da jedete maline

Podeli vest

Šta je to što nam leto pruža u izobilju, jako je ukusno i prepuno vitamina, minerala i antioksidanasa? Male, moćne, okrugle bobičaste plodove, uglavnom plave, crvene ili ljubičaste boje. One su specifičnog slatkog ili kiselkastog ukusa i veoma često se koriste i za pripremu raznih poslastica, ali su najzdravije ako ih konzumirate sveže

Čistači organizma

Na beogradskim pijacama upravo je u toku sezona malina, borovnica, aronije, kupina i ribizli. Ove veoma ukusne bobice sadrže brojne vitamine i minerale i daju jak podsticaj našem imunom sistemu. Prodavci kažu da spadaju među najomiljenije voće, zbog čega je potražnja velika. Na pijacama je izbor lokalno gajenog voća raznolik, a tezge sa bobičastim voćem posebno mame svojim živopisnim bojama. One predstavljaju zdravo i ukusno osveženje, užinu ili deo doručka, koje niko ne propušta u letnjim mesecima.

Aromatični ukus i bogatstvo vitamina i minerala čini borovnicu voćnom poslasticom koja ima brojna blagotvorna dejstva na organizam. Njena plavo-ljubičasta i bordo boja potiče od flavonida, koji je jak antioksidans. Ovi mali plodovi su veoma moćni čistači organizma, štite od slobodnih radikala i tako čuvaju naš imunosistem.

Foto: Pixabay

Borovnice

Kada konzumirate borovnice i kupine, jezik je često plav, ali letnjim kolačima, tortama, sladoledima i drugim dezertima to ništa ne smeta, pošto upravo od njih dobiju atraktivnu, prirodnu boju. Ako ih dodate u jogurt ili musli, dobićete osvežavajući i veoma zdrav doručak ili užinu. Možete ih jesti u svežem stanju, ali i praviti sokove, poslastice, salate, džemove i još mnogo toga. Poznato je da borovnice poboljšavaju vid i pamćenje i pozitivno utiču na upalu zglobova. Predlažemo da se svakog dana počastite porcijom svežeg bobičastog voća.

I slatko i zdravo

Leto je idealno godišnje doba za zdrave poslastice, koje istovremeno i osvežavaju: šejkovi, sladoledi, voćne salate, pudinzi... Ako se pitate kako je sve ovo zdravo kada je i slatko, tajna je u sastojcima. Ukoliko odaberete prave sastojke, kao što su male voćne bobice, dobićete i savršeni slatki užitak!

Mnogi malinu smatraju kraljicom bobičastog voća jer je bogata antioksidansima i čuva zdravlje kože i kose. Takođe, snižava šećer u organizmu i jača imunitet. Obiluje omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, magnezijumom i vitaminima C, E i B. Maline povoljno utiču na metabolizam i tope masti u organizmu. Brojni su razlozi zašto treba što češće da ih konzumirate tokom leta.

Za zdrave zube

Kupine se smatraju najjačim antioksidansom,  ali i povoljno utiču na pamćenje i ravnotežu. Brusnice uništavaju veliki broj bakterija i time smanjuju potrebu za antibioticima. Ako brusnicu jedete često, imaćete i lepše i zdravije zube. Ovo voće reguliše nivo šećera u krvi, a ujedno eliminiše stres i čuva srce.

Foto: Shutterstock

Bobičasto voće ima fantastičan nutritivni profil jer je bogato vlaknima, vitaminom C i polifenolima. Kao rezultat toga, uključivanje ovog voća u ishranu pomoći će da sprečite ili umanjite simptome mnogih hroničnih i akutnih bolesti. Uz sve nabrojano, uživaćete u njihovim jedinstvenim ukusima.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija