• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje

24.10.2022

17:13

Šta je ZDRAVIJE, ČIJA ili LANENO seme? NUTRICIONISTA rezrešava dilemu!

Shutterstock

Ljubav

Šta je ZDRAVIJE, ČIJA ili LANENO seme? NUTRICIONISTA rezrešava dilemu!

Podeli vest

Ukoliko želite da pojačate unos omega-3 masnih kiselina, izaberite lan, a za pojačan unos kalcijuma izaberite čija seme, savetuje Dijana Radetić

Godinama unazad svedoci smo najezde supernamirnica, a čija seme (poreklom iz Meksika i Gvatemale) smatra se jednom od njih. Mlađi svet, naročito oni koji vode računa o svom zdravlju, skoro obavezno će je uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Oni nešto stariji, koji su skloniji tradicionalnim savetima, ipak će se odlučiti za laneno seme (poreklom sa Bliskog istoka). Čija i lan su sličnog sastava i osobina. Pošto im je najveća razlika u ceni, mnogi se pitaju da li je ipak čija seme zdravije od lanenog, a dilemu razrešava nutricionistkinja Dijana Radetić.

Foto: Shutterstock

Čija seme

- Oba semena imaju široku paletu hranljivih materija. Laneno je nešto kaloričnije, ima više masti i rastvorljivih vlakana. U prednosti je kada je reč o tijaminu, magnezijumu, bakru i kalijumu, ali ima manje selena, gvožđa i kalcijuma u odnosu na čija seme, dok su fosfor i cink u ravnoteži. Oba semena sadrže i poveću količinu omega-3 masti, 30 grama lanenog semena sadrži 6.388 miligrama, dok ista količina čija semena sadrži 4.915 mg. Ukoliko, recimo, želite da pojačate unos omega-3 masnih kiselina, izaberite lan, a za pojačan unos kalcijuma izaberite čija seme - savetuje nutricionistkinja.

Pozitivna dejstva

* Regulišu nivo krvnog pritiska i nivo šećera u krvi.

* Sadrže nerastvorljiva vlakna, pa su odlični saborci u borbi protiv zatvora. Laneno seme sadrži više rastvorljivih vlakana, što pomaže kod regulisanja dijareje.

* Kao dobar izvor biljnih vlakana, umanjuju rizik od nastanka karcinoma. Međutim, laneno seme sadrži veću količinu antioksidanata sa antikancerogenim dejstvom, pa se u ovom slučaju daje prednost lanu.

Foto: Shutterstock

Laneno seme

* Laneno seme sadrži više rastvorljivih biljnih vlakana, koji su efikasniji u regulisanju gladi i apetita.

- Sve u svemu, oba semena imaju sličan sadržaj hranljivih materija, a razlike su male. Međutim, čini se da laneno seme ipak ima malu prednost, naročito kada je u pitanju regulisanje osećaja gladi i apetita, te u smanjenju rizika od nastanka karcinoma. Većina navedenih svojstava, međutim, važi samo ukoliko se unosi kašika-dve čija ili lanenog semena svakoga dana - poručuje Dijana Radetić.

Kako koristiti?

Oba semena su blažeg ukusa, pa ih je lako uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Mogu se dodati u jogurt, smuti, ovsenu kašu ili u peciva. Oba semena su odlična za zgušnjavanje jela ili kao zamena za jaje. Premda oba semena mogu da se jedu kao celo zrno, najbolje je da se samelju, jer se tako lakše apsorbuju hranljive materije.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija