• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/alternativa-za-vas.com

14.11.2022

13:01

BEZVOLJNI ste i depresivni? Isprobajte ovih 5 BILJAKA!

Shutterstock

Ljubav

BEZVOLJNI ste i depresivni? Isprobajte ovih 5 BILJAKA!

Podeli vest

Ukoliko su vaši simptomi blagi, sledeći „lekovi“ mogu da vam pomognu da se i vaš život razvedri u hladnim, tmurnim i kišovitim danima koji su pred nama...

Nakon dugog i toplog leta, pred nama su sve hladniji, tmurniji i kišovitiji dani. Takvo vreme utiče na nas ne samo na fizičkom planu, nego i mentalno i emocionalno. Ako su vam tamne boje jeseni uvek delovale posebno sumorno, može delovati umirujuće saznanje da niste jedini koji patite od utučenosti povezane sa godišnjim dobima. Ali izlaz uvek postoji! Ukoliko vaše raspoloženje postane tako mračno da osećate kao da ne možete normalno da funkcionišete, nemojte oklevati da to kažete svom lekaru. Ali ako su vaši simptomi blagi, sledeći biljni antidepresivi mogu da vam pomognu da se vaš život razvedri.

5 odličnih biljnih antidepresiva

Kantarion

Kantarion ili gospina trava poznato je narodno sredstvo protiv blage depresije, teskobe i potištenosti. Osim što relaksira, kantarion ublažava iscrpljenost i umor i poboljšava san.

Kako biste uživali u dobrobitima kantariona za mentalno zdravlje, pripremajte 1-2 šolje čaja svaki dan tokom nekoliko meseci.

Foto: Shutterstock

Od kantariona pripremajte 1-2 šolje čaja svaki dan tokom nekoliko meseci

Priprema: u vruću vodu dodajte 1-2 kašičice sušene biljke i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Procedite i popijte. Njegovo delovanje nije trenutno (moraćete da pričekate barem nedelju dana), ali učinci su dugotrajni.

Važno je znati i da ga ne treba kombinovati  s farmaceutskim antidepresivima zbog moguće loše interakcije, a ne preporučuje se ni trudnicama.

Lavanda

Mediteranska biljka fantastičnog mirisa i boje ima vrlo povoljan efekat kod uznemirenosti, teskobe i blage depresije. Možete piti čaj od lavande ili se pak inhalirati njenim uljem.

Za čaj: 1,5 kašičicu sušene lavande prelijte vrućom vodom, ostavite da odstoji 5 minuta pa procedite i popijte. Po želji, dodajte malo meda.

Foto: Shutterstock

Lavandom se možete inhalirati, masirati, piti je, jesti... 

Sušenu lavandu, kao i njeno eterično ulje, možete dodavati i u svoje kupke - to će vas umiriti, relaksirati i pripremiti za dobar i kvalitetan san. Osim što se njime možete inhalirati, uljem lavande možete da se i izmasirate, što će opustiti vaš nervni sistem i celo telo.

Za dobar san i ublažavanje anksioznosti, sušenom lavandom napunite jastučiće, pa ih stavite pored uzglavlja.

Ružmarin

Poznato je da ova mediteranska biljka deluje kao antidepresiv i anksiolitik, kao i da poboljšava memoriju i kvalitet sna. Obično ga sušenog dodajemo jagnjetini, pečenom krompiru ili nekim drugim jelima, a od svežeg ili sušenog ruzmarina možete pripremati i čaj.

Foto: Shutterstock

Ruzmarin ne mora uvek da ide uz jagnjetinu, pripremite čaj

Jednostavno stavite vodu da provri, pa u nju dodajte 2-3 kašičice listića ruzmarina, ostavite da odstoji 5 minuta. Po želji, zasladite medom, koji takođe umiruje.

Majčina dušica

Timijan ili majčina dušica je uz lavandu i ruzmarin još jedna izuzetno moćna mediteranska biljka koja se pokazala kao dobar popravljač raspoloženja.

Takav efekat ima zahvaljujući obilju triptofana, esencijalne aminokiseline koja učestvuje u stvaranju hormona sreće, i litijuma, koji je odličan stabilizator raspoloženja i pomaže kod manije i depresije. Ova začinska biljka deluje i tako što unapređuje kvalitet sna.

Foto: Shutterstock

Majčina dušica deluje i tako što unapređuje kvalitet sna

Njenim dodavanjem u jela, recimo sa zapečenim patlidžanom i drugim povrćem, možete ublažiti anksioznost i depresiju i podstaći osećaj zadovoljstva.

Od majčine dušice možete pripremati čaj: 1 kašičicu listića timijana prelijte s 2 dl vruće vode, ostavite da odstoji 10 minuta pa procedite. Pijte 2-3 šolje ovog čaja na dan.  

Žen šen (ginseng)

U tradicionalnoj kineskoj medicini žen šen se oduvek koristio kao prirodni lek za ublažavanje raznih zdravstvenih problema. U tretiranju anksioznosti i depresije najbolji su se pokazali azijski i američki žen šen, dok onaj sibirski ima nešto slabije dejstvo.

Foto: Shutterstock

Žen šen možete uzimati u obliku kapsula, tinkture ili ga piti kao čaj

Ovaj koren ublažava umor, poboljšava mentalnu jasnoću, energizuje celo telo, znatno smanjuje stres, napetost i strahove i zahvaljujući tome pomaže i kod teskobe i depresije.

Možete ga uzimati u obliku kapsula, tinkture ili ga piti kao čaj.         

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija