• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs/J.G.

16.11.2022

18:00

TUNJEVINA ILI SARDINE, ŠTA JE ZDRAVIJE? Nutricionistkinja otkriva šta treba da znate o ribama iz konzerve!

Ljubav

TUNJEVINA ILI SARDINE, ŠTA JE ZDRAVIJE? Nutricionistkinja otkriva šta treba da znate o ribama iz konzerve!

Podeli vest

Tunjevina sadrži više žive, sardine više soli, a na kraju, nutricionistkinja Marija Đurković ističe da je zapravo svejedno za koju ribu ćete se odlučiti

Čak i da niste veliki ljubitelj ribe, mnogi nutricionisti savetuju da je s vremena na vreme ipak ubacite u vašu ishranu. 

Svakako je najbrži i najlakši način konzumiranje tunjevine i sardina, a da li ste se nekada zapitali šta je zapravo zdravije.

Odgovor na ovo pitanje daje nutricionistkinja Marija Đurković:

- Kada uporedimo prednosti i mane jedne i druge vrste konzervirane ribe, moramo primetiti da su nutritivne prednosti za nijansu više na strani sardine, a isto tako i njenom nedostatku pre možemo progledati kroz prste.

Između štetnosti veće količine soli i žive, nema sumnje da je živa daleko opasnija po zdravlje, ali nam konzervirana tunjevina može škoditi samo ako je u našoj ishrani više nego što bi trebalo. Osetljive grupe (trudnice, dojilje i deca) trebalo bi da ograniče i tunjevinu i sardinu na najviše dva puta nedeljno, dok se u ishrani ostalih mogu naći i malo češće.

Foto: Shutterstock

tunjevina

Živa je večiti kamen spoticanja kada se govori o, inače izuzetno zdravoj, morskoj ribi. Reč je o teškom metalu koji je u ribi prisutan zbog zagađenja mora i okeana, a kako se tuna hrani drugom sitnom ribom koja je takođe puna ovog metala, i sama ima tendenciju ka većoj koncentraciji žive.

I za kraj ove priče koja bi vas mogla zabrinuti, jedan utešan podatak za sve nas koji smo ljubitelji tune. U našem jelovniku je sveža tuna prava retkost, a upravo je ona najzagađenija živom, jer se radi o krupnijoj ribi. U konzervi po pravilu završavaju one sitnije i mlađe, da ne kažem bebe tune , koje još uvek nisu stigle da se kontaminiraju u većoj meri - navodi Marija i otkriva sledeće:

Tunjevina u konzervi

  • Jedna konzerva tunjevine u salamuri sadrži 22g proteina. 
  • Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina.
  • Porcija tune sadrži oko 75mg vitamina K, što je izvanredno!
  • Jedna konzerva tune sadrži i do 10 puta više žive od sardine.

Sardina u konzervi

  • Jedna konzerva sardine sadrži 25g proteina.
  • Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina.
  • Sadrži više vitamina E i D i kalcijuma, nego tuna.
  • Sadrži veće količine soli.

- Tunjevina ili sardina? Birajte po ukusu - zaključuje nutricionistkinja.

BONUS VIDEO:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set