• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs/J.G.

19.11.2022

12:56

KEFIR ILI JOGURT? Nutricionistkinja otkriva šta je ZDRAVIJE i zašto!

Ljubav

KEFIR ILI JOGURT? Nutricionistkinja otkriva šta je ZDRAVIJE i zašto!

Podeli vest

Kefir sadrži nekoliko važnih sojeva dobrih bakterija, kojih nema u jogurtu, pa se zato smatra i da je za nijansu zdraviji od njega

Kada se radi o zdravoj ishrani, mnogi nutricionisti ističu da je važan balans i da nema potrebe izopštavati nijednu grupu namirnica, pa tako ni mlečne proizvode. 

Nutricionistkinja Marija Đurković ističe da su kefir i jogurt važni u našoj ishrani, a da je kefir ipak za nijansu zdraviji:

- Kefir se dobija fermentacijom mleka, ali iz nekog razloga on nema takvu popularnost kakvom se može pohvaliti jogurt. Većina ljudi će reći da je to zbog njegovog jačeg i pomalo čudnjikavog ukusa, ali vredno je znati da se iza tog ukusa krije nešto što ga čini malo zdravijim proizvodom od jogurta, premda su oba izuzetno korisna i zdrava - navodi Marija i dodaje:

- Kefirna zrnca od kojih nastaje ovaj zdrav i osvežavajući napitak, sastavljena su od mlečne i ugljene kiseline, bakterija, streptokoka, mikrokoka, gljuvica i nešto alkohola. Sada je možda jasnije odakle dolazi taj specifičan ukus kefira i osećaj peckanja u grlu kada ga pijete, a primetićete i da pomalo peni kada se sipa u čašu, što je takođe "posledica" alkohola. Ako duže stoji otvoren, nakon 5-6 dana količina alkohola će se povećati do 1 posto. 

Foto: Shutterstock

zrnca kefira

GLAVNA RAZLIKA U ODNOSU NA JOGURT

- Kefir sadrži nekoliko važnih sojeva dobrih bakterija, kojih u jogurtu nema. Neke od njih kontrolišu i eliminišu destruktivne, patogene kvasce iz organizma, poput ešerihije koli, a preporučljivo je da ga pijete i uvek kada ste na antibiotskoj terapiji.

Bogat je izvor fosfora, koji je drugi metal po učestalosti u našem organizmu, pomaže u boljoj iskoristivosti ugljenih hidrata, masti i proteina, bogat je vitaminima K, B1, B12 i biotinom, koji pomaže telu da asimilira ostale vitamine B grupe, kao što su folna i pantenonska kiselina - završava nutricionistkinja.

BONUS VIDEO:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set