• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

30.11.2022

21:08

TEŠKO GUTATE? 4 znaka da je vaše bolno grlo nešto OZBILJNO - evo kada treba da posetite lekara!

Ljubav

TEŠKO GUTATE? 4 znaka da je vaše bolno grlo nešto OZBILJNO - evo kada treba da posetite lekara!

Podeli vest

Ukoliko je grlobolja praćena osipom, temperaturom, mnogo je bolna i dugo traje, trebalo bi da se obratite doktoru

Kako smo ušli u hladnije mesece, mnogi će se susresti sa prehladama, čiji je najčešći simptom bol u grlu.

I dok je ova propratna pojava nešto sasvim uobičajno, u nekim slučajevima bol u grlu može biti znak nečeg zlokobnijeg, posebno ako je praćen nekim od sledećih simptoma:

1. Ako postoji osip

Ako dobijete osip dok imate upalu grla, to bi mogao biti znak ozbiljnije infekcije, rekla je dr Gabriela Pikardo iz Amerike.

U eseju za "Web MD", doktorka je rekla da osip na vratu i grudima, koji se širi na ostatak vašeg tela može biti znak grupe bakterijskih infekcija, koje se nazivaju streptokokna infekcija.

- Najbezazleniji od njih je strep grlo (bakterijski tonzilitis), ali uključuju i ozbiljnije, poput šarlaha, bakterijemije (bakterije u krvi) i sindroma toksičnog šoka. Sve treba da ih leči lekar - obično antibioticima, što je pre moguće - navodi doktorka.

Treba imati na umu da se virusne infekcije, kao što je virusni tonzilitis, neće izlečiti antibioticima.

2. Ako mnogo boli

Kada vam prehlada izazove upalu grla, može biti veoma bolna, ali obično se sama povuče u roku od nekoliko dana.

Međutim, bakterijske infekcije, poput bakterijskog tonzilitisa, imaju tendenciju da izazovu jači bol, koji se ne povlači.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, bakterijski tonzilitis može izazvati probleme pri gutanju i jedenju, bol u uhu i otečene, bolne žlezde u vratu.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, vredi posetiti svog lekara opšte prakse, da vidi da li je infekcija bakterijska, a ne virusna.

Bakterijski tonzilitis se može lečiti antibioticima.

Foto: Shutterstock

grlobolja

3. Ako imate temperaturu

Prehlada može izazvati temperaturu, ali obično je samo blaga.

Međutim, ako imate upalu grla i temperaturu preko 38 C, "veća je verovatnoća da je to infekcija grla, poput tonzilitisa, nego obična prehlada", rekla je Gabriela.

4. Ako se odugovlači

Dr Gabrijela je takođe objasnila:

- Ako traje duže od nedelju dana ili se pogorša, proverite kod svog lekara, čak i ako ste imali negativan test na tonzilitis.

Bol u grlu koji ne prolazi, takođe može biti znak glandularne groznice, objašnjavaju iz Nacionalne zdravstvene službe, prenosi TheSun.

Glandularna groznica uglavnom pogađa tinejdžere i mlade odrasle osobe. Postaje bolje bez lečenja, ali može učiniti da se osećate veoma bolesno i da traje nedeljama.
Većina ljudi se oporavlja bez problema, ali ponekad glandularna groznica može dovesti do drugih problema kao što su:

  • blago zapaljenje jetre (hepatitis), koje izaziva žutilo kože i beonjača (žutica)
  • nizak nivo trombocita (trombocitopenija)
  • neurološka stanja, kao što su Gilen Bareov sindrom ili Belova paraliza

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15