• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

08.12.2022

10:25

HRANA KOJU TREBA IZBEGAVATI! Mislimo da je ZDRAVA, ali GREŠIMO!

Shutterstock

Ljubav

HRANA KOJU TREBA IZBEGAVATI! Mislimo da je ZDRAVA, ali GREŠIMO!

Podeli vest

Pečurke, trešnje, zeleni krompir su samo neke vrste hrane koju ne bismo trebali da konzumiramo zbog opasnih jedinjenja koja mogu da budu štetna po naše zdravlje

Hrana je neophodna za zdrav život, ipak postoje neke namirnice koje bi bilo poželjno izbegavati. Jer, kao što ima korisnih, tako ima i onih koje mogu narušiti naše zdravlje, pa čak dovesti i do fatalnih ishoda. 

Ovo su neke vrste hrane koju ne bi trebalo konzumirati u određenim situacijama:

Pečurke su ukusne, ali nemojte da vas zavaraju

Foto: Shutterstock

Pečurke

Možda su odlične na pici, ali čuvajte se određenih pečuraka u divljini. Dve vrste su posebno štetne – Zelena pupavka (Amanita phalloides) i Bela pupavka (Amanita virosa). Konzumacija ovih divljih pečuraka može izazvati bolove u stomaku, dijareju i povraćanje, dehidraciju, intenzivnu žeđ i otkazivanje jetre.

Trešnja je omiljena voćna hrana, ali ipak oprez

Foto: Shutterstock

Trešnje

Trešnja spada u omiljeno voće. Međutim, tvrda koštica u sredini trešnje puna je prusinske kiseline, poznate i kao cijanid. Ipak, nema potrebe da paničte ako slučajno progutate jednu košticu. Ona će samo proći kroz vaš sistem i izaći. Ali, izbegavajte krckanje ili drobljenje koštica dok jedete trešnje.

Zeleni krompir izaziva konfuziju

Listovi, klice i podzemne stabljike (krtole) krompira sadrže toksičnu supstancu zvanu glikoalkaloid. Glikoalkaloidi čine da krompir izgleda zeleno kada je izložen svetlosti, ako se ošteti ili stari. Konzumiranje krompira sa visokim sadržajem glikoalkaloida može izazvati mučninu, dijareju, konfuziju i glavobolju.

Seme jabuke sadrži cijanid

Jabuka je simbol za zdravu hranu. Ipak, seme jabuke sadrži cijanid, tako da progutati više semenki nije nimalo pametno. Srećom, semenke jabuke imaju zaštitni premaz koji sprečava da cijanid uđe u vaš sistem ako ih slučajno pojedete. Naravno, dobro je biti oprezan. Čak i u malim dozama, cijanid može izazvati ubrzano disanje i ozbiljne napade.

Gorki bademi gorki za hranu

Foto: Shutterstock

Badem

Obe vrste badema, gorki i slatki, imaju amigdalin, hemijsko jedinjenje koje se može pretvoriti u cijanid, ali gorki bademi imaju daleko najviše nivoe. Slatki bademi su bezbedni za grickanje, ali konzumiranje netretiranih, gorkih badema može izazvati grčeve, mučninu i dijareju.

bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ogrga

pre 1 godinu

Pecurke su sjajne a navedene i tekstu su smrtonosne, a ima ih jos dosta.. tesko da cete ih pojesti u restoranu ili kupiti u samoposluzi (baba u Sapcu ti moze biti proda na pijaci)

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set