• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs/novosti/lepotaizdravlje

11.12.2022

12:35

Jeftina ŽITARICA koja smanjuje NADIMANJE i oporavlja BUBREGE! Napravite ukusni PILAV!

Freepik.com

Ljubav

Jeftina ŽITARICA koja smanjuje NADIMANJE i oporavlja BUBREGE! Napravite ukusni PILAV!

Podeli vest

Proso je žitarica na koju su mnogi zaboravili, a njene blagodeti po zdravlje su brojne...

Mada u jelima pri izboru zdravih žitarica koristimo najpre integralni pirinač i heljdu, i od prosa se mogu napraviti razna slatka i slana jela. Proso se koristio prvobitno u Etiopiji pre oko deset hiljada godina, a ova žitarica se mogla pronaći i na trpezi drevnih Kineza.

Sadrži brojne vitamine i minerale, a posebno se izdvajaju vitamini važni za lepotu - A i E. Zbog toga se proso koristi i u službi lepote, odnosno negovanja iznutra jer su ova dva vitamina važna za jake nokte, kosu i usporavaju proces starenja.

Proso takođe ima i antioksidativno dejstvo i smanjuje negativan uticaj slobodnih radikala. Bogat je i vitaminma B grupe koji su važni za održavanje funkcionisanja mozga, ali i za kardiovaskularni sistem i proces varenja hrane.

Foto: Freepik.com

U prosu se izdvajaju vitamini važni za lepotu - A i E

Od minerala u prosu najznačajniji je magnezijum - oko 83 mg na 100 grama prosa, što je 21 odsto dnevne potrebe. Zajedno sa vitaminima iz grupe B, magnezijum pomaže u funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, a takođe pomaže da naše telo bude energizovano i aktivno, ali i smanjuje neprijatne grčeve u mišićima.

Dodatna prednost prosa jeste da ne sadrži gluten, pa ga mogu jesti i oni koji su osetljivi na gluten ili imaju celijakiju.

Proso se svrstava u složene ugljene hidrate, koji ne izazivaju nagli skok šećera u krvi i pomaže da duže ostanete siti, što ga čini sjajnom namirnicom u mnogim dijetama. Istraživanja američkih naučnika pokazuju da proso može da doprinese smanjenju rizika od od dijabetesa tipa 2, a još jedna prednost ove žitarice jeste smanjenje nadimanja i podsticaj varenja hrane.

Ipak, važno je da ne preterujete, jer proso u velikim količinama može da izazove otežano funkcionisanje debelog creva. Ali u umerenim količinama je sjajna namirnica. Istovremeno, proso ima blagi diuretički efekat, koji uklanja soli iz bubrega i smanjuje rizik od stvaranja kamena.

Pilav od prosa – recept

Sastojci:

šolja prosa
2 šolje bujona od povrća
manji iseckani crni luk
3 čena belog luka, sitno iseckana ili izgnječena
1-2 štapića ili grančice celera, sitno iseckana
šargarepa, iseckana na kockice
četvrtina šolje smrznutog graška
2 kašike maslinovog ulja
pola kašičice semena kumina (može i kumin u prahu)
sveža majčina dušica
pola kašičice provansalskog začina
morska so i sveže samleveni biber

Foto: Freepik.com

Pilav od prosa

Priprema:

Proso pripremite zasebno. Započnite tako što ćete u šerpi srednje veličine pomešati 2 šolje povrtnog bujona i 2 šolje vode pa pustiti da tešnost provri. Dodajte proso pa kuvajte dok ne omekša 5-10 minuta. Isključite vatru. U posebnom tiganju, zagrejte maslinovo ulje, dodajte semenke kumina pa ih propržite dok ne postanu lagano smeđe boje, oko 30 sekundi. Dodajte crni i beli luk pa dinstate minut ili dva. Nakon toga, dodajte i šargarepu i celer pa nastavite da dinstate. Kada crni luk postane staklast, dodajte grašak. Dinstajte još minut, pa umešajte provansalsku mešavinu začina. Isključite vatru. Uspite sitno iseckanu svežu majčinu dušicu (bez grančica) posolite i pobiberite. Koristeći viljušku, razdvajajte skuvani proso – umešajte dinstano povrće sa začinima. Servirajte uz proteinsku namirnicu po izboru (meso, riba, vege-burger, tofu, komadić sira…) i činijicu zelene salate.

Prijatno!

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set