• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.01.2023

18:30

6 PROTIVUPALNIH ČAJEVA za hladne dane! Kao stvoreni su ako patite od artritisa, gihta ili reume!

Ljubav

6 PROTIVUPALNIH ČAJEVA za hladne dane! Kao stvoreni su ako patite od artritisa, gihta ili reume!

Podeli vest

Otkrivamo vam šest izvrsnih čajeva, od kojih neke verovatno već imate kod kuće i uz koje će vam lekovi poput analgetika sigurno manje trebati...

Najteže vam padaju hladni zimski dani jer se tada osećate jako ukočeno i zglobovi su vam natečeni i bolni? Vreme je da, ako to još uvek niste, u svoju svakodnevnu rutinu uvedete ispijanje superzdravih protivupalnih čajeva koji obiluju antioksidansima i znatno smanjuju oksidativni stres. 

Njihovom redovnom konzumacijom smanjiće se natečenost zglobova i poboljšati pokretljivost. Uz njih ćete biti puno poletniji. Za još bolji učinak, čajeve kombinujte i s protivupalnom hranom, koja uključuje sezonsko i bobičasto voće bogato antioksidansima, tamnozeleno lisnato povrće, obilje začina, poput crnog i belog luka, kao i korenasto povrće.

I ne zaboravite na kretanje, koje je za vaše zglobove važno baš kao što je plućima važan kiseonik. 

1. Čaj od đumbira

Ovaj egzotični koren sadrži protivupalne materije gingerol i šogaol. Studije su pokazale da đumbir može da ublaži ozbiljnu upalu i bolove koji se javljaju kod reumatoidnog artritisa, kao i da pomogne u prevenciji drugih teških hroničnih oboljenja.

Kako se priprema: Premda đumbir možete da kupite u kesicama, najbolji je ipak sveži koren. Uzmite komadić korena đumbira, oljuštite ga, narendajte u šolju i prelijte vrućom vodom. Ostavite da odstoji 10-ak minuta pa procedite. Narendani đumbir možete i da pojedete.

Foto: Shutterstock

Čaj od đumbira sa medom i limunom

Za jači protivupalni efekat, sveži đumbir kuvajte 10-30 minuta. Kad je čaj spreman za konzumaciju, po želji dodajte u njega malo sveže isceđenog limuna i meda.    

2. Zeleni čaj

Popularnost zelenog čaja diljem sveta ništa ne može da nadmaši. Ovaj napitak je poznat po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima, koje ima zahvaljujući polifenolima katehinima (posebno epigalokatehin-galatu). Zeleni čaj poboljšava i cirkulaciju i čuva zdravlje vašeg srca.

Ukoliko tražite snažnije protivupalno dejstvo, odličan izbor za vas je mača zeleni čaj.

Foto: Shutterstock

Zeleni čaj poznat je po antioksidativnim svojstvima

Kako se priprema: Stavite kesicu kvalitetnog zelenog čaja ili čaja u listićima u čajnik pa zagrejte vodu na maksimalno 80 stepeni (voda ne bi trebalo da provri). Na taj način sačuvaćete aktivne materije prisutne u zelenom čaju. Ostavite listiće da odstoje u vrućoj vodi nekoliko minuta, pa procedite. Neposredno pre konzumacije dodajte malo soka od limuna i meda.

Ukoliko kuvate mača zeleni čaj, u činijicu dodajte kašičicu mača praha pa prelijte sa 60 ml gotovo kipuće vode. Zatim uzmite metlicu za čaj pa oko jedan minut mešajte pokretima u obliku slova M kako bi se napitak lepo zagusnuo i zapenio. Na kraju dodajte još 120 ml vruće vode i čaj je spreman za konzumaciju.   

3. Čaj od kurkume

Uz đumbir i zeleni čaj, kurkuma je jedan od najmoćnijih protivupalnih čajeva, i to zahvaljujući kurkuminu. Upravo taj aktivni sastojak, pokazala su istraživanja, smanjuje upalne markere. 

Ovaj lekoviti koren žute boje vrlo često se primenjuje u ajurvedskoj medicini.

Foto: Shutterstock

Kurkuma smanjuje upalne markere

Kako se priprema: Čaj od kurkume dostupan je u kesicama (posebno u kombinaciji sa đumbirom), ali možete da ga pripremite i od sušene kurkume u prahu koju već verovatno imate u svojoj kuhinji. U posudu ili šepricu stavite 1-2 kašičice kurkume u prahu pa sipajte dve šalje vruće vode. Ostavite da odstoji 10-ak minuta. 

Među ajurvedskim napicima jako je popularno i zlatno mleko od kurkume, koje se najčešće priprema s dodatkom mleka ili kokosovog mleka, bibera, meda i još nekih začina po želji, piše alternativa za vas.

4. Mate (paragvajski) čaj

Biljka mate sadrži polifenole i saponine koji podižu imunitet i pružaju potporu organizmu u obrani od bolesti. Ovaj superzdravi čaj, koji se kod nas naziva i paragvajski, usto obiluje nutrijentima, vitaminima, mineralima i aminokiselinama. 

 

 

Studije su pokazale da takođe ima snažna antioksidativna svojstva, kao i da štiti DNK od oksidativnih oštećenja.    

Kako se priprema: Zagrejte 300 ml vode na 100 stepeni pa dodajte kašičicu mate čaja. Ostavite nekoliko minuta pa procedite.

5. Čaj od šipka

Plod divlje ruže, poznatiji kao šipak, obiluje vitaminom C i drugim protivupalnim sastojcima. Idealan je za hladne zimske dane jer vam pruža savršenu zaštitu od infekcija, odnosno upala. 

Foto: Shutterstock

Šipak obiluje vitaminom C

Studija je pokazala da se konzumacijom ovog čaja tokom tri meseca mogu znatno da se ublaže bolovi uzrokovani upalom i ukočenost zglobova kod artritisa.

Kako se priprema: 2 kašike osušenog šipka prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji oko 5 minuta pa procedite. Zasladite po želji medom ili nekim drugim prirodnim zaslađivačem.  

6. Čaj od kamilice

Koji čaj ima tako njžan ukus da je pogodan i za decu i toliko moćna svojstva kad je reč o upalama i smirivanju celog organizma? Naravno, radi se o kamilici. Da li ste znali da se kamilica već više od pet hiljada godina koristi kao čaj za umirenje i dugovečnost? 

Osim što donosi smirenje nervnog sistema, kamilica smanjuje i bolove, crvenilo i natečenost, koji su česti znakovi upalnih procesa. Cvetovi kamilice mogu da se kao oblozi nanose i na kožu kako bi se smanjile upale.  

Foto: Shutterstock

Cvetovi kamilice mogu da se kao oblozi nanose i na kožu

Kako se priprema: Osim u filter kesicama i rinfuzi, kamilica može da se uzima i u obliku ekstrakta ili pak tinkture. Ekstrakt kamilice zapravo sadrži najviše protivupalnih materija.

Ako uzimate kamilicu kako biste smanjili upale u organizmu, preporuka je da pijete 1-4 šolje čaja na dan. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija