• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

05.03.2023

10:15

3 STVARI O INTIMNOM ZDRAVLJU koje ste hteli da znate, a možda vas je bilo sramota da pitate!

freepik.com

Ljubav

3 STVARI O INTIMNOM ZDRAVLJU koje ste hteli da znate, a možda vas je bilo sramota da pitate!

Podeli vest

Doktorka Filipa Kej, dala je odgovore na neka od najčešćih pitanja sa kojima se susretala.

Zaista je važno da razumete svoje genitalije – kako izgledaju, kako mirišu i šta je za vas "normalno".

Naravno, ova tema može učiniti da se osećate neugodno, ali sramota ne bi trebalo da vas spreči da saznate šta treba da znate o svom telu.

Doktorka opšte prakse dr Filipa Kej dala je za TheSun odgovore na neka najčešća pitanja:

1. Koja je razlika između vagine i vulve?

- Mnogi ljudi ne znaju odgovor na ovo pitanje, a zaista je važno da znate šta imate - kaže dr Filipa i dodaje:

- Sve spolja, dlakave, bucmaste usne, unutrašnje usne, klitoris, sve što je spolja, je vulva. Vagina je mišićna cev iznutra, i ima trag u imenu, ima slova "I" i "N" (engl. in, prevod - unutra) u njoj. Zaista je važno da znate kako izgleda (za vas) normalna vulva, a ako se nešto promeni ili imate bilo kakve nedoumice, posetite svog doktora.

Foto: Shutterstock

intimna regija

2. Da li je normalno da vagina miriše?

- Da! Sve vagine i vulve imaju blag miris. Ako se to na bilo koji način promeni, na primer, ako je povezano sa velikim iscedkom ili postane lošeg mirisa, onda je vreme da se obratite lekaru. Ipak, normalno je da postoji blagi miris koji se može menjati tokom meseca i to ne znači da ste prljavi. To je potpuno normalno.

3. Šta je normalno za vaginalni iscedak?

- Normalno je imati neki vaginalni iscedak i to može varirati od osobe do osobe, ali čak i kod iste osobe može se razlikovati tokom vašeg menstrualnog ciklusa - ​​kaže dr Filipa i nastavlja:

- Na primer, dok se približavate ovulaciji, možda ćete primetiti da iscedak postaje tanji i vodenastiji, a kako dođete do menstruacije, da može postati lepljiviji i gušći. Ako primetite bilo kakve promene u onome što je vaše normalno, na primer, ako postane lošeg mirisa, ako ga imate mnogo više od normalnog, menja boju ili je zaprljano od krvi, obratite se svom lekaru - navodi Filipa i ističe:

- Ako ste uopšte zabrinuti za svoje seksualno zdravlje, razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse – nemojte se stideti, oni su tu da vam pomognu i neće biti postupni. Uvek možete zatražiti doktorku ili medicinsku sestru i povesti nekoga sa sobom, ako se osećate neprijatno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija