• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.03.2023

14:15

REČ STRUČNJAKA! Radmila Urošević, magistar sociologije, o značenju Osmog marta u Srbiji

Informer

Ljubav

REČ STRUČNJAKA! Radmila Urošević, magistar sociologije, o značenju Osmog marta u Srbiji

Podeli vest

Radmila Urošević, magistar sociologije, na osnovu dugogodišnjeg iskustva u organizovanju psiho-socijalnih radionica podrške i ličnog razvoja svih generacija kaže da je prva asocijacija na Osmi mart dan u kome se na licemeran način odnosimo prema ženama.

- Svi praznici su dobri jer imaju za cilj da skrenu više svetlosti i pažnje prema onima kojima su posvećeni. Ali Dan žena ne treba da bude najbolja prilika za trgovce i da poklonima obeležavamo ovaj praznik, kako se to inače čini. Treba zaista da se ukaže na sve uloge žene koje ona "igra" svaki dan - da na poslu bude uspešna, da u porodici bude dobra supruga i majka, da izgleda sređeno i poželjno i da se pritom dobro oseća u svojoj koži - kaže Urošević.  

Danas Dan žena nije poseban čak ni za uspešnu ženu, koja ima svoj stan, vozi nov auto i ima dobru platu. 

- Emancipovana žena je ambiciozna na svim poljima, prezauzeta i samostalna. Muškarci je se plaše i često se pitaju kako da se ponašaju u njenom društvu, šta da joj ponude i da li je to njoj uopšte potrebno. Takvoj ženi, uz sve što ima, potrebna je podrška, pomoć i iskreno partnerstvo. No, dok muškarci strahuju da joj priđu, savremena nauka, sa uvođenjem surogat majke ili rađanjem uz genetski materijal nepoznatog muškarca, promoviše samački život, pa kome onda žena treba da bude žena - pita Urošević.

Foto: Informer

Radmila Urošević, magistar sociologije

Naša sagovornica izdvaja i ženu koja živi po tradicionalnom modelu svojih majki, brine o kući, porodica joj je na prvom mestu i najčešće se bori za golu egzistenciju.

- Ranije su postojale porodične strategije da je, kada je reč o ženskom detetu, najvažnije dobro je udati. Mlade udavače učile su se lepim manirima, bilo je važno da bude viđena, a obrazovanje je išlo kao dodatak tom "paketu". Danas su te strategije zamenile devojke koje od tinejdžerskih dana sanjaju o princu sa zlatnom karticom, enormnim primanjima, nekretninama i voznim parkom. One su "najpoželjniji trofej", tako se i ponašaju i često liče jedna na drugu posle estetskih intervencija - ističe Uroševićeva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija