• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

24.03.2023

19:10

DOKTORKA UPOZORAVA! Ugrožavate organizam kuvanjem ovih zdravih namirnica

Shutterstock

Ljubav

DOKTORKA UPOZORAVA! Ugrožavate organizam kuvanjem ovih zdravih namirnica

Podeli vest

Doktorka Zuhra Pavlova je navela nekoliko načina za neutralisanje fitinske kiseline koju sadrže mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i semenke.

Mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i semenke spadaju u zdrave namirnice, ali mogu biti veoma štetne za organizam zbog fitinske kiseline. Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink.

Kao rezultat toga, oni se izlučuju iz tela pre vremena, odnosno pre nego što donesu bilo kakvu korist našem organizmu.

Digestivni trakt ne sadrži "barijeru" koja će zaštititi od fitinske kiseline koja sprečava organizam da apsorbuje minerale, belančevine i masti. Posledica je deficit važnih nutrijenata a koji će dalje uzrokovati probleme mišićno-koštanog, imunološkog i probavnog sistema. Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), istakla je endokrinološkinja Zuhra Pavlova.

Foto: Shutterstock

Pirinač

Koje namirnice su bogate fitinskom kiselinom

Među namirnicama koje sadrže veliku količinu fitinske kiseline, endokrinološkinja je izdvojila zob, pirinač, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soju. Takođe, problematični su i neki od orašastih plodova kao što su lešnici, pekani, bademi i orasi. Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u semenkama suncokreta, maka, lana, bundeve i susama.

Sve ove namirnice sadrže veliki broj hranljivih materija koje su potrebne telu, uključujući vlakna, pa zato ne treba odustati od njih, kaže Pavlova.

Foto: Shutterstock

Pasulj

Kako se osloboditi fitinske kiseline

Pavlova je navela nekoliko načina za neutralisanje ove kiseline. Jedan od njih je toplotna obrada. Ova metoda smanjuje sadržaj fitinske kiseline za 30-35 odsto. Najbolji efekat se, pak, postiže potapanjem namirnice u vodu. Jedini nedostatak ove metode jeste što zahteva dugo vremena.

Na primer, smeđi pirinač će morati da se ostavi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, beli pirinač devet sati, biserni ječam šest sati.... Za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu. Enfokrinološkinja je predložila još jedan način koji pomaže da se neutrališe fitinska kiselina, a to je da se "problematične" namirnice potope u surutku.

Takođe, prilikom klijanja pasulja i žitarica, količina fitinske kiseline se smanjuje za otprilike pola. Kombinovana obrada namirnica je najbolji metod, kaže Pavlova. Ako se ista hrana prvo potopi, pa kuva ili peče, tako će se iz nje najviše "izbaciti" fitinska kiselina.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set