• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs

02.04.2023

18:09

OBRATITE PAŽNJU! Ovaj začin svi koristimo, a uništava zdravlje i imunitet!

Shutterstock

Ljubav

OBRATITE PAŽNJU! Ovaj začin svi koristimo, a uništava zdravlje i imunitet!

Podeli vest

Prekomerna konzumacija soli može izazvati brojne zdravstvene probleme, kao što su visok krvni pritisak, bolesti srca, bubrežne bolesti i drugi zdravstveni problemi...

Previše soli može da dovede do porasta krvnog pritiska, što povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, upozoravaju lekari. Pored toga, previše soli može da izazove probleme sa bubrezima, kao što su slabost bubrega i prekomerno zadržavanje tečnosti. To opet može da rezultira drugim zdravstvenim problemima, kao što su oticanje nogu, kratak dah i umor.

Prekomerna upotreba soli nije direktno povezana sa imunitetom, ali dugotrajna zloupotreba ovog začina može da utiče na opšte zdravlje organizma i tako oslabi imuni sistem.

Foto: Shutterstock

Previše soli može da bude uvod u probleme sa srcem i bubrezima

Visok nivo soli u organizmu može da izazove porast krvnog pritiska i oštetiti funkciju krvnih sudova i srca, što može da dovede do različitih zdravstvenih problema. Zdravstveni problemi uzrokovani visokim nivoom soli, kao što su bolesti srca, moždani udar i bolest bubrega, mogu da oslabe imuni sistem. Na primer, bolesti srca mogu da utiču na sposobnost srca da pumpa krv, što može da smanji protok krvi i kiseonika u telo, što može da dovede do slabljenja imunog sistema. 

Ograničenja

Zbog svega toga Svetska zdravstvena organizacija sugeriše ne više od pet grama soli dnevno, odnosno jedne kašičice i opominje da bi se smanjenjem unosa ovog osnovnog začina za pola, u svetu godišnje sprečilo 2,5 miliona smrti zbog moždanog i srčanog udara. Danas, međutim, u proseku unosimo 9-12 grama dnevno, najviše u vidu tzv. “skrivenih soli” jedući gotovu i polugotovu hranu, što je mnogo više od potrebne količine. 

Foto: Shutterstock

Ograničite se na pet grama soli dnevno, odnosno jednu kašičicu

Ukoliko imate zdravstvene probleme poput visokog krvnog pritiska, bolesti srca i bolesti bubrega konsultujte se sa izabranim lekarom o tome koliko soli možete da unosite dnevno.

Kako da smanjite?

* Nemojte dodatno da solite hranu, ne stavljajte slanik na sto tokom obroka i koristite sveže i sušene začinske biljke umesto soli, beli luk, biber, vinsko ili jabukovo sirće, sok od limuna

* Ograničite upotrebu industrijski pripremljene i brze hrane, sami spremajte hranu s manje soli

* Čitajte deklaracije proizvoda o sadržaju soli. Za osobe sa hipertenzijom je bitno da biraju proizvode koji na 100 grama imaju do 0,3 g soli ili najviše do 1,5 g

* Konzumirajte mlečne proizvode koji imaju nizak sadržaj natrijuma poput svežeg sira i jogurta

Foto: Shutterstock

Birajte što više svežih, a što manje prerađenih namirnica

* Birajte sveže meso ili ribu, izbegavajte dimljene proizvode i proizvode konzervirane solju

* Konzumirajte hranu koja sadrži veće količine kalijuma poput voća i povrća (pasulj, krompir, paradajz, banana…) uz svaki obrok

* Budite strpljivi. Nakon nekog vremena moći ćete da primetite kako hrana s manjom količinom soli ima bolji, puniji i raznovrsniji ukus

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Kada su prestali jauci ispod ruševina znali smo da je to kraj! Ispovest direktorke UKC Vojvodina nakon nesreće u Novom Sadu
Društvo

Kada su prestali jauci ispod ruševina znali smo da je to kraj! Ispovest direktorke UKC Vojvodina nakon nesreće u Novom Sadu

Ovakvi stravični prizori i povrede viđaju se u ratu, zemljotresu... Koliko god godina da radite ovaj posao - na jauk, stradanje, na suze i strah roditelja koji po bolničkim hodnicima traže svoju decu, na to nikada ne možete da ostanete imuni. Ovako za Informer priča direktorka UKC Vojvodina dr Vesna Turkulov koja je dežurala kada se srušila nadstrešnica na železničkoj stanici u Novom Sadu.

04.11.2024

11:43

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set