• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.04.2023

14:50 >> 14:22

NE ZANEMARUJTE BOLOVE u KOSTIMA i UMOR! Evo šta sve treba da znate o mijelomu! (VIDEO)

Shutterstock

Ljubav

NE ZANEMARUJTE BOLOVE u KOSTIMA i UMOR! Evo šta sve treba da znate o mijelomu! (VIDEO)

Podeli vest

Čovek nikada ne može biti spreman za bolest. Međutim, znanje o tome kako da bolest prepoznate, kako da reagujete, gde da tražite pomoć, može mnogo značiti pacijentima bez obzira koliko je bolest teška, poručuju iz iz Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije

Mijelom, takođe poznat kao multipli mijelom, je maligna bolest koštane srži. Uobičajeni problemi su bolovi i spontani prelomi kostiju, umor zbog malokrvnosti, učestale infekcije, oštećenje bubrega i visok nivo kalcijuma u krvi. Mijelom je trenutno neizlečiva bolest, ali inovativne terapije odlažu progresiju bolesti i značajno produžavaju životni vek.

- Čovek nikada ne može biti spreman za bolest. Međutim, znanje o tome kako da bolest prepoznate, kako da reagujete, gde da tražite pomoć, može mnogo značiti pacijentima bez obzira koliko je bolest teška. Zato je toliko važno da udruženja pacijenata budu dostupna obolelima - izjavila je Dragana Gajić iz Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije na premijeri dokumentarnog filma "Moj mijelom: spemni za nove korake" u Ljubljani i pozvala sve da ga pogedaju na Jutjub kanalu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dokumentarni film “Moj mijelom: spremni za nove korake” je iskrena podrška svima koji se neumorno bore protiv ove bolesti. Kroz šest priča pacijenata iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Mađarske saznajemo o izazovima, potrebnoj podršci i dostupnim terapijskim opcijama. Cilj filma je da se pacijentima, njihovim porodicama i negovateljima pruži podrška u teškim trenucima kada se suočavaju sa dijagnozom ili prolaze kroz lečenje. Takođe, film se obraća zdravstvenim radnicima koji učestvuju u lečenju i nezi pacijenata. Ovo je ujedno i prvi korak inicijative udruženja pacijenata Centralne Evrope da se pokrene debata na regionalnom nivou o multiplom mijelomu i dostupnosti inovativne terapije.

Posle projekcije filma održana je panel diskusija o preprekama, izazovima i potrebama pacijenata u regionu i širom Evrope. Eksperti su se složili da je lečenje multiplog mijeloma poslednjih godina veoma napredovalo, ali da je konstantan inovativni pristup lečenju jedino rešenje i jedini način da bolest jednog dana postane izlečiva.

O multiplom mijelomu

Multipli mijelom je trenutno neizlečiva bolest, koju karakterišu smene remisije i relapsa.

Foto: Shutterstock

Inovativne terapije odlažu progresiju bolesti

Skoro svi pacijenti sa multiplim mijelomom će u nekom trenutku relapsirati ili neće odgovoriti na lečenje. Mada je ostvaren je veliki napredak poslednjih petnaest godina, potreba za dostupnošću visoko efikasnih savremenih lekova je velika, posebno kada se govori o pacijentima kojima se bolest vratila, odnosno koji su u relapsu bolesti. Inovativne terapije sa novim mehanizmom dejstva odlažu progresiju bolesti i značajno produžavaju životni vek, uz očuvanje kvaliteta života.

Bolest utiče emotivno finansijski i fizički i na  članove porodice i negovatelje pacijenata sa mijelomom.

- Tu ključnu ulogu imaju udruženja pacijenata, jer mogu pružiti podršku i pomoći i pacijentima i njihovim porodicama, doprinoseći na taj način efikasnosti lečenja i boljem kvalitetu života porodica - poručuje Snežana Doder, Predsednica Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija