• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: S. Tasić

07.04.2023

15:20

ČAJ I LIKER ZA JAČANJE IMUNITETA! ! Samo 2 kašike osušenih delova ove BILJKE uz dodatak MEDA pomažu kod PREHLADE (FOTO)

S.Tasić

Ljubav

ČAJ I LIKER ZA JAČANJE IMUNITETA! ! Samo 2 kašike osušenih delova ove BILJKE uz dodatak MEDA pomažu kod PREHLADE (FOTO)

Podeli vest

Čaj od divlje ljubičice u kombinaciji sa medom dobar je za jačanje imuniteta, ali i za ublažavanje tegoba kod prehlade, gripa i hroničnog bronhitisa.

Ove godine divljih ljubičica ima dosta, a procvetale su još sredinom marta zbog lepog vremena.

Divlje ljubičice su bogate vitaminima A i C, a na livadi i šumskim obroncima mogu da se jedu.

Foto: S.Tasić

Cvetovi ljubičice se suše u hladu

Ubrane cvetove trebalo bi sušiti u hladu, ali voditi računa da se dobro osuše, kako se ne bi ubuđali.

Slavoljubu Ljubiću iz Gornjeg Neradovca kod Vranja priča da su za spremanje čaja dovoljne samo dve kašike dobro osušenih i izmrvljenih delova divlje ljubičice, 2,5 dl vode i kašika meda.

- Suvu mešavinu ljubičice treba preliti hladnom vodom i zagrejati do vrenja i potom kuvati još pet minuta.

Foto: S.Tasić

Ljubičica

Ovako skuvan čaj procediti, a zatim i ohladiti toliko da bude mlak i tek tada treba staviti kašiku meda i dobro promešati.

Ovaj čaj kod zapaljenja grla i bronhitisa treba piti tri puta na dan i to po jednu šoljicu.

 - Ljubičica blagotvorno deluje i na sistem varenja, kožu, pospešuje mokrenje i pražnjenje creva, astme, pneumokonioze, infekcija disajnih organa, kašlja i promuklosti i veoma pomaže kod pojave nesanice i glavobolje – dodaje Ljubić.

Liker od cvetova ljubičice

On kaže da pored čaja, od cvetova divlje ljubičice može da se pravi i liker.

U staklenu flašu treba staviti 10 supenih kašika svežih cvetova ljubičice i preliti ih litrom prepečenice.

 - Ovako sjedinjenu masu u dobro zatvorenom sudu treba ostaviti da stoji na toplom mestu mesec dana i s vremena na vreme je promućkati. Najbolje bi bilo da to bude prostorija koja se zagreva -  savetuje Ljubić i ističe da posle mesec dana treba na cedeljki procediti rakiju u kojoj su stajale ljubičice.

Foto: S.Tasić

Kada se to uradi u poseban sud skuvati šećerni sirup od 300 grama šećera i tri decilitra vode.

Čim se sirup ohladi u njega dodati proceđenu rakiju i promešati.

Foto: S.Tasić

 - Dobro je da se sjedinjena masa ovog likera ostavi da odstoji još mesec dana kako bi poprimio bolji ukus. U liker se po želji može se dodati malo konjaka ili ruma kako bi se dobio još bolji ukus -  kaže naš sagovornik i ističe da je liker od ove biljke spremljen na ovaj način najbolji i da ljudi najviše vole da ga piju u vreme krsnih slava.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set