• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

22.04.2023

13:47

8 NAJZDRAVIJIH ZAČINA! Nutricionistkinja savetuje koje obavezno treba da uvrstite u ishranu!

Ljubav

8 NAJZDRAVIJIH ZAČINA! Nutricionistkinja savetuje koje obavezno treba da uvrstite u ishranu!

Podeli vest

Nutricionistkinja Nataša Đukić ističe da bi začine poput đumbira, belog luka, majčine dušice i još nekih drugih, trebalo da koristite u ishrani.

Kada se radi o ishrani, pored pravilnog odabira namirnica, začini su takođe veoma važni. 

Detaljnije o njima, kao i predlog onih koje bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu, dala je nutricionistkinja Nataša Đukić:

- Postoji mnogo dokaza koji idu u prilog tome da su začini ne samo ukusni, nego i lekoviti. Ovo su neki od najmoćnijih:

1. Komorač

Komorač je čest sastojak indijske kuhinje, a poznato je da podstiče probavu. Takođe, bogat je izvor antioksidanata, a poznato je i da smanjuje upale i pomaže u prevenciji od kancera.

2. Beli luk

Poput praziluka, luka i drugih biljaka iz porodice Allium, beli luk se prikazao efikasnim u borbi protiv raka debelog creva. Neke studije pokazuju da pomaže i u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.

3. Majčina dušica

Kao i druge vrste iz te porodice, majčina dušica je bogata antioksidansima i ima antibakterijska sredstva.

Foto: Pixabay

majčina dušica, ruzmarin

4. Đumbir

Bogat je kalijumom, a naročito povoljno deluje na želudac. Studije pokazuju da sadrži esencijalna ulja i sastojke koji ublažavaju grčeve i bolove u stomaku. 

5. Cimet

Dobar je izvor mangana, gvožđa i kalcijuma i pomaže u smanjivanju nadutosti posle obilnog jela. Jedna kašičica cimeta dnevno može sniziti nivoe šećera, holesterola i triglicerida u krvi.

6. Ruzmarin

Ruzmarin ima sastojke koji ojačavaju imunitet i deluju protiv zapaljinski. Dobar je izvor gvožđa, kalcijuma i kalijuma.

7. Korijander

Korijander je karakterističan za meksičku i azijsku kuhinju, a koristan je za zdravlje jer podstiče varenje i prema nekim studijama čak pomaže u izbacivanju toksičnih metala poput žive.

8. Nana

Bogata je beta karotenom, vitaminom A i vitaminom C. Međutim, kao i đumbir, pogoršava gorušicu, pa pripazite s količinama, ako ste joj skloni.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija