• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

25.05.2023

10:30

KAKO HRANA UTIČE NA PMS? Nutricionistkinja otkriva 5 namirnica koje olakšavaju tegobe i šta da izbegavate

Shutterstock

Ljubav

KAKO HRANA UTIČE NA PMS? Nutricionistkinja otkriva 5 namirnica koje olakšavaju tegobe i šta da izbegavate

Podeli vest

Nutricionistkinja Ivana Mišić ističe da između ostalog alkohol negativno utiče na simptome pms-a, dok se crna čokolada i te kako preporučuje u tim danima.

Nekada simpotmi koji se javljaju pre samog ciklusa, mogu biti čak i jači i neprijatniji nego sama menstruacija.

S obzirom na to da u velikim slučajevima ometaju svakodnevnicu ženama, većina njih uvek pokušava da nađe način kako da sebi olakša.

Nutricionistkinja Ivana Mišić podelila je nekoliko saveta, kada je upotreba namirnica u ovom periodu u pitanju:

- Veliki broj žena ima predmenstrualni sindrom (PMS), te oseća simptome koji se javljaju 7-10 dana pre mensturalnog ciklusa. PMS simptomi vrlo često mogu ometati svakodnevni život, a u njih spadaju određene emocionalne i fizičke promene.

Najčešće među njima su nagle promene raspoloženja, nesanica, slaba koncentracija, umor, nadutost, žudnje za određenom hranom - navodi nutricionistkinja i otkriva kako možete sebi da olakšate:

- Pre svega, male promene u ishrani vam mogu biti od velike koristi. Osim što je neophodno da u svakodnevnu ishranu uključite određene nutrijente poput kalcijuma, vitamina D3 i omega 3 masnih kiselina, od ključne je važnosti da određenu hranu i proizvode isključite.

Jedite složene ugljene hidrate

Nagle promene u nivou šećera u krvi čest su uzrok intenzivnih žudnji za hranom, ali i lošeg raspoloženja.

Prerađene namirnice kao što su slatkiši, kolači, gazirana pića i slično, izazivaju nagli porast i pad šećera u krvi, što uzrokuje pojavu žudnji za određenim namirnicama i nagle promene raspoloženja.
Da biste to sprečili, jedite složene ugljene hidrate, koji postepeno ulaze u krvotok, te sporo podižu i spuštaju nivo šećera u krvi.

Smanjite unos soli

Budući da telo počinje da zadržava natrijum i vodu u danima koji prethode menstruaciji, potrudite se da u tom periodu unosite manje količine soli.

Ograničite unos kofeina

Kofein izaziva stezanje ili sužavanje krvnih sudova, uključujući one koji snabdevaju matericu i gastrointestinalni trakt krvlju. Ovo stezanje može izazvati intenzivnije grčeve i glavobolju.
Unosom manje količine kofeina sprečićete nadutost, grčeve u stomaku, poremećaje spavanja i probleme sa probavom, kao što je dijareja.

Ukoliko ste navikli da svakodnevno pijete kafu, znajte da nagli prekid unosa kofeina može da uzrokuje glavobolju. Dakle, u tom slučaju postepeno smanjujte njen unos.

Foto: pexels.com

kafa

Isključite alkoholna pića iz upotrebe

Alkohol dehidrira organizam, te može da uzrokuje zadržavanje tečnosti u telu, nadimanje i nadutost, naročito tokom predmenstrualnog sindroma.

Osim toga, napici koji sadrže alkohol usporavaju varenje, što naposletku može da dovede do pojave stomačnih grčeva i zatvora.

Unosite zdravu dozu gvožđa

S obzirom na to da tokom menstruacije kroz krv gubite dosta gvožđa, važno je da ga nadomestite kroz namirnice koje ga sadrže. Hrana bogata gvožđem smanjiće rizik za razvoj anemije.

Supernamirnice za ublažavanje PMS simptoma:

1. Leblebija

S obzirom na to da leblebija sadrži vitamin B6, može vam pomoći da ublažite pojedine PMS simptome, poput depresije. Takođe, ova mahunarka bogata je biljnim vlaknima i magnezijumom, pa sprečava zadržavanje vode u organizmu i nadimanje, te popravlja raspoloženje.

2. Crna čokolada

Crna čokolada ublažava brojne simptome PMS-a. Sadrži veliku količinu antioksidanasa koji snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju. Takođe, bogata je magnezijumom, koji ublažava PMS simptome, kao što su nadimanje, umor, depresija i razdražljivost

3. Losos

Konzumiranjem lososa i druge masne ribe, koja sadrži omega 3 masne kiseline, ublažićete određene PMS simptome.

4. Avokado

Ako su nadutost, žudnja za slatkišima i grčevi u mišićima među vašim uobičajenim simptomima PMS-a, u ishranu uključite avokado. Osim zdravih masti, avokado sadrži kalijum – mineral koji deluje kao prirodni diuretik, pa uklanja višak natrijuma i tečnosti iz tela. Kalijum takođe sprečava pojavu grčeva u mišićima i podstiče osećaj sitosti.

5. Bademi

S obzirom na to da sadrže visok nivo vitamina E, bademi će ublažiti PMS simptome povezane sa kožom. Zahvaljujući sadržaju biljnih vlakana i kalijuma ovi orašasti plodovi popraviće vam raspoloženje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija