• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

10.06.2023

08:35

8 NAMIRNICA KOJE UMANJUJU STRES! Neke možete da grickate i tokom celog dana

Freepik.com

Ljubav

8 NAMIRNICA KOJE UMANJUJU STRES! Neke možete da grickate i tokom celog dana

Podeli vest

Namirnice poput orašastih plodova, odlične su za ublažavanje stresa.

Usled raznih svakodnevnih problema sa kojima se suočavaju, mnogi ljudi su pod stresom

Međutim, ono čega većina nije svesna, jeste da na taj stres možete pozitivno uticati unošenjem određenih namirnica, o čemu je detaljnije objasnila nutricionistkinja Nataša Đukić: 

- Sigurno se pitate na koji način hrana može uticati na smanjenje stresa? Odgovor i nije toliko komplikovan. Određena hrana povećava nivo hormona serotonina koji utiče na "smirenje" mozga. Druga hrana ipak može da utiče na smanjenje nivoa kortizola i adrenalina, hormona čiji se nivo povećava s nivoom stresa. Ovo su neke od tih namirnica!

Kompleksni ugljeni hidrati

Svi ugljeni hidrati podstiču povećanje serotonina, ali za balansirano doziranje seratonina potrebno je da odaberete namirnice od složenih ugljenih hidrata, koji se vare duže, te polako ulaze u organizam.

Pomorandže

Pomorandže su bogate vitaminom C, a istraživanja su pokazala da upravo taj vitamin pomaže u održavanju i obnavljanju imuniteta, koji može biti narušen zbog stresa. Vitamin C posebno utiče na spuštanje nivoa hormona kortizola.

Spanać

Premalo magnezijuma u telu može biti okidač za glavobolje i malaksalost, koji su posledice stresa. Spanać je bogat magnezijumom i gvožđem, koji mogu da vam pomognu u opštem stanju organizma i njegovom lakšem odupiranju stresa.

Foto: Shutterstock

spanać

Riba

Svi znamo da su ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno losos i tuna, a te zdrave masnoće mogu da vam pomognu u smanjenju proizvodnje hormona stresa.

Crni čaj

Istraživanja su pokazala da su osobe koje su nedeljno pile do 6 šoljica crnog čaja, proizvodile manje količine kortizola za vreme stresnih situacija. 

Pistaći i drugi orašasti plodovi

Svi orašasti plodovi kao što su orasi, lešnici, bademi, indijski orasi, a posebno pistaći, bogati su zdravim masnoćama koje utiču na zdravlje srca i krvotok, što može ublažiti posledice izloženosti stresu.

Sirovo povrće

Sirovo povrće može i te kako da vam pomogne u smanjivanju stresa. Narežite ga na komadiće i jedite umesto grickalica. Smanjićete stres i u organizam uneti mnogo zdravih i hranljivih sastojaka.

Mleko

Dobrobiti čaše toplog mleka pre spavanja, nisu mit. Kalcijum smanjuje anksioznost i promene raspoloženja uzrokovane stresom nakupljenim tokom dana, a što će vam pomoći da lakše zaspite. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija