• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/J.G.

11.06.2023

13:48

6 NAMIRNICA za koje nikada ne biste rekli da izazivaju GORUŠICU!

Ljubav

6 NAMIRNICA za koje nikada ne biste rekli da izazivaju GORUŠICU!

Podeli vest

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkrila je da neke namirnice poput čokolade, žvaka, alkohola i druge, mogu biti uzrok gorušice.

Ukoliko vam se s vremena na vreme dešava da osećate gorušicu, razlog tome bi mogla određena namirnica koju unosite.

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkrila je koja to hrana, za koju možda nikada ne biste rekli, može da dovede do tog neprijatnog osećaja:

- Gorušica je stanje koje karakteriše osećaj pečenja u grudima, često praćen kiselim ili gorkim ukusom u ustima - navodi nutricionistkinja i otkriva kako pojedine namirnice mogu izazvati gorušicu:

Kafa

Kafa može stimulisati proizvodnju želudačne kiseline. Pored toga, sadrži jedinjenja koja mogu da opuste LES (donji ezofagijalni sfinkter), olakšavajući kiselini da se vrati u jednjak.

Žvaka od mente

Iako se menta često povezuje sa osvežavajućim dahom, može da opusti donji sfinkter jednjaka (LES), mišićni prsten koji odvaja jednjak od želuca. Kada se LES opusti, želudačna kiselina može da teče nazad u jednjak, izazivajući gorušicu.

Alkohol

Alkohol može iritirati sluznicu želuca i opustiti LES, što dovodi do povećanog refluksa kiseline. Određena alkoholna pića, kao što su crno vino i pivo, posebno su problematična zbog svoje visoke kiselosti.

Foto: Shutterstock

žena pije alkohol

Luk

Poznato je da ovo povrće sadrži vlakna koja se mogu fermentisati i jedinjenja sumpora koja mogu izazvati gorušicu kod nekih osoba. Ove supstance mogu povećati proizvodnju želudačne kiseline i opustiti LES, doprinoseći refluksu kiseline.

Citrusi

Citrusi, kao što su pomorandže, grejpfrut, limun i limete, su veoma kiseli. Konzumiranje ovog voća ili njihovih sokova može iritirati jednjak i pogoršati simptome gorušice. Vredi napomenuti da neki pojedinci mogu biti osetljiviji na citrusno voće od drugih.

Čokolada

Čokolada sadrži jedinjenje zvano teobromin, koje može opustiti LES i povećati verovatnoću refluksa kiseline. Pored toga, čokolada je bogata mastima, a poznato je da masna hrana usporava varenje, omogućavajući više vremena kiselini da se vrati u jednjak.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

(VIDEO) Da li je Donald Tramp prećutno podržao Bajdenovu odluku?!
Live TV

(VIDEO) Da li je Donald Tramp prećutno podržao Bajdenovu odluku?!

Situaciju na frontu između Rusije i Ukrajine ali i tišinu Donalda Trampa nakon Bajdenove odluke da Ukrajina gađa unutrašnjost Rusije američkim oružjem , analizirali su gosti "Rata uživo", novinar i ekonomista Nebojša Berak i Sava Stambolić ispred Centra za društvenu stabilnost.

21.11.2024

22:19 >> 23:21

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set