• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.06.2023

13:54

TAMNA STRANA SUNCA Sve o melanomu na tribinama širom Srbije

Shutterstock

Ljubav

TAMNA STRANA SUNCA Sve o melanomu na tribinama širom Srbije

Podeli vest

Edukativne tribine i ulične manifestacije posvećene melanomu biće organizovane u devet gradova u Srbiji, a nedavno je održana jedna takva u Nišu...

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma, održalo je tribinu u Nišu, posvećenu mesecu borbe protiv melanoma. Na tribini su učestvovali prof. dr Danica Tiodorović, Savo Pilipović, predsednik Udrućenja pacijenata obolelih od melanoma i Beba Golubović, podpredsednik ovog Udruženja. Cilj ovovogišnje kampanje je podizanje svesti u javnosti o važnosti ranog otkrivanja i adekvatnog lečenja ove bolesti, ali i pridržavanja životnih navika koje mogu značajno umanjiti rizik od obolevanja.

Edukativne tribine i ulične manifestacije posvećene melanomu biće organizovane u devet gradova u Srbiji (Beograd, Zemun, Valjevo, Kragujevac, Novi Sad, Niš, Čačak, Kosovska Mitrovica, Gračanica), ali i u Sarajevu i Banja Luci.

- Veliki broj pacijenata u Srbiji suočava sa melanomom i da za njih i dalje ne postoje sve adekvatne terapije kakve imaju na raspolaganju građani u regionu. Broj pacijenata obolelih od ove bolesti svake godine povećava, te apelujem na Ministarstvo zdravlja Srbije i Republički fond za zdravstveno osiguranje da obezbede sve potrebne terapije za ove pacijente - istakao je Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

Terapija što pre

I ove godine Udruženje insistira na neophodnosti uvođenja adjuvantne terapije koja se još ne nalazi na listi lekova čije troškove pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), a koja bi mogla da spasi mnoge živote, ali i da obezbedi ekonomsku i društvenu korist čitavoj zajednici.

- Ova terapija prima se u trećem stadijumu bolesti, pre nego što melanom metastazira, i to 12 meseci. Polovina obolelih koji adjuvantnu terapiju prime za godinu dana, ne uđe u fazu metastatskog melanoma, za razliku od sadašnjeg procesa lečenja koji se primenjuje tek kada se bolest proširi i koji je jako dug i naporan za pacijente - objasnio je predsednik UPOM-a.

Foto: Privatna arhiva/Udruženje pacijenata UPOM

Savo Pilipović, dr Danica Tiodorović i Beba Golubović, podpredsednik UPOM-a

Istaknut je značaj korišćenja kombinovane terapije dva leka ipilimubaba i nivolumaba u lečenju melanoma, ali i sve češća pojava uvealnog melanoma ili melanoma oka.

Građanima se savetuje izbegavanje boravka na suncu u periodu od 10-17 časova tokom dana, ali i da se adekvatno štite od sunca koji su ključni preventivni faktori za značajno umanjenje mogućnosti nastanka melanoma.

Tako je važno ići i na redovne sistematske preglede ili skrininge kod dermatologa, posebno ljudi koji imaju preko 50 mladeža ili atipične mladeže, i to jednom godišnje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija