• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.06.2023

20:00

TREŠNJAMA PROTIV GLAVOBOLJE Napravite kompot, sočnu pitu i sos uz pileće ražnjiće

Shutterstock

Ljubav

TREŠNJAMA PROTIV GLAVOBOLJE Napravite kompot, sočnu pitu i sos uz pileće ražnjiće

Podeli vest

Ovim lepim na oko, sočnim i slasnim plodovima pridavao se čitav niz lekovitih svojstava, od leka za giht i artritis, do hrane za dobar san...

Još od davnina, trešnje su na dobrom glasu. Ovim lepim na oko, sočnim i slasnim plodovima pridavao se čitav niz lekovitih svojstava, od leka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Njom su se sladili još u bronzanom dobu, a danas je rasprostranjena po celom svetu sa više od 900 sorti. Ovo voće obiluje melatoninom, antioksidansom sa umirujućim efektom na neurone u mozgu, što pozitivno utiče na smanjenje nervoze, nesanice i glavobolje. Lista korisnih sastojaka se, naravno, tu ne završava.

Celulit i karijes

Po šoljici trešnje sadrže zanemarljivih oko 85 kalorija, ali dosta belančevina, ugljenih hidrata i vrlo malo masti. Bogate su vitaminima C, B i A, sadrže bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i pomenuti melatonin. Boju im daje antocijanin, te su one tamnije ujedno i zdravije.

85

kalorija ima u 100 grama trešanja

Antocijanidini imaju i kozmetičko dejstvo. Jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom. Trešnja je prirodni lek protiv celulita jer može da predupredi njegov nastanak.

Foto: Shutterstock

Antocijanidini iz trešanja imaju i kozmetičko dejstvo

Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, creva i gušterače i time podstiču varenje. Tome doprinosi i bogat udeo vlakana. Trešnje su diuretik i izbacuju vodu, te rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju jetru i bubrege. Osim toga, supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spreče razvoj karijesa i problema sa desnima.

Trešnje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Takođe, smanjuju bolove u zglobovima koji se često javljaju kod ljudi koji imaju probleme sa artritisom. Svoju delotvornost pokazale su i kao hrana za dobar san.

Narodni lekovi

  • Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuvajte u litri vode dva minuta (od trenutka kada voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslađeno pijte povremeno tokom dana.
  • Za uklanjanje fizičke i mentalne iscrpljenosti, tri puta na dan jedite po 250 grama trešanja.
  • n Protiv reume, tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta na dan, po jednu čašu.
  • Protiv srčanih smetnji, usitnite 25 grama koštica od trešanja i stavite u 80 grama jake rakije da stoji 10 dana, a potom pijte pet kapljica tinkture dva puta na dan.
RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Kompot od trešanja i višanja

Kompot od trešanja i višanja

Sastojci: 1 kg višanja, 1 kg trešanja (ili 2 kg trešanja), 4 kašike šećera, voda.
Priprema:
Trešnje i višnje operite, stavite u teglu, dodajte šećer po želji. Nalijte vodom, dobro zatvorite i stavite u hladnu rernu. Rernu uključiti na 90 stepeni i uključite oba grejača. Posle 90 minuta isključite rernu i ostavite tegle do sledećeg dana da se ohlade. Nemojte da ih dirate. Vaš kompot se pasterizovao bez konzervansa i spreman je za zimu.

Foto: Shutterstock

Sočna pita

Sočna pita

Sastojci za testo: 400 g oštrog brašna, 200 g putera, 3 kašike šećera, malo soli, žumance, 2 velike kašike kisele pavlake. Za nadev: 700 g očišćenih trešanja, 3 kašike brašna, 3 kašike šećera, kašika ekstrakta vanile. Belance za premaz.
Priprema:
Testo zamesite i pustite da odstoji 20 minuta u frižideru, a potom polovinu razvucite oklagijom preko kalupa i odstranite višak sa ivica. Za fil pomešajte sve navedene sastojke, rasporedite po kalupu, prekrijte drugom polovinom testa, pa spojite gornju i donju koru uz pomoć prstiju ili viljuške. Izbockajte koru viljuškom, pa je premažite umućenim belancetom i pospite sa malo šećera. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta, pa na 175 stepeni još oko 40 minuta.

Foto: Shutterstock

Pileći ražnjići u sosu od trešanja

Pileći ražnjići u sosu od trešanja

Sastojci: pileći file isečen na kockice, maslinovo ulje, so, biber, 2 kašike putera, manji crni ili crveni luk, šolja crvenog vina poput kabernea, pola šolje pilećeg bujona, 2 kašike balzamiko sirćeta, 400 g trešanja bez koštica, sveža ili suva majčina dušica, sok od pola limuna.
Priprema:
Piletinu isecite na kocke, a zatim premažite maslinovim uljem i začinite solju i biberom. Ređajte na štapiće za ražnjiće, pa pecite na roštilju ili u gril tiganju dok ne porumeni sa svih strana. Izvadite na tanjir, a zatim pokrijte folijom da ostane toplo. Na kašici putera i malo ulja propržite luk, dodajte vino, bujon, balzamiko i trešnje i dinstajte dok se sos ne redukuje za skoro polovinu. Sklonite tiganj sa vatre, a zatim dodajte preostalu kašiku putera i limunov sok. Sosom prelijte ražnjiće, a zatim poslužite.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija