• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.07.2023

23:20

Zašto žene stenju tokom vođenja ljubavi? Ne radi se uvek samo o užitku

Shutterstock

Ljubav

Zašto žene stenju tokom vođenja ljubavi? Ne radi se uvek samo o užitku

Podeli vest

Lažno ili ne, žene nisu jedini primati koji proizvode zvuke tokom vođenja ljubavi. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, na primer, ženke majmuna babuna, imaju velik broj kopulacijskih oglašavanja.

Često se u filmovima može videti kako žene stenju tokom vođenja ljubavi i zabacuju glavu unazad od užitka. Iako se to možda i činilo kao preterivanje, vrlo verovatno je kod mnogih postavilo visoke standarde što se tiče orgazma i samog seksa. Da li to žensko stenjanje uvek ima veze s tim koliko je akcija dobra? Prema istraživanju o intimnom ponašanju koje je sproveo tim naučnika sa Univerziteta Lankašajr, zapravo i nema.

Podsticaj muškarcu

Autori tog istraživanja su došli do zaključka da je kopulatorna vokalizacija, tj. glasno stenjanje, zapravo način da žene više uzbude partnera i podstaknu mu orgazam.

Foto: Freepick

Stenjanje je samo podsticaj

Naučnici su pitali žene u dobi od 18 do 48 godina za detalje o njihovom stenjanju tokom seksualnog odnosa. Otkrili su da većina žena za vreme seksa proizvodi zvuke, ali ne nužno dok doživljavaju orgazam. Umesto toga, 66 odsto njih je priznalo kako stenju da ubrzale partnerov orgazam, dok 87 odsto žena to čini kako bi se osećale više seksi i imale više samopouzdanja. 

- Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou pre ili istovremeno sa orgazmom muškarca - zaključili su naučnici. Osim toga, dodaju da žene ubacuju zvuke kako bi smanjile 'dosadu' u krevetu, piše Medijum

- Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, ali bombardovani smo kroz medije idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom. Ako stenjete, partneru dajete do znanja da sve radi dobro, a to očigledno nije tako. Zato bi trebalo da 'koriste' stenjanje i glasne uzvike samo kad je nešto dobro, a ne kad želite da sakrijete ono što nije da bi on pre završio - rekla je naučnica Kristen Mark sa Univerziteta Indiana.

Kako je kod majmuna

Lažno ili ne, žene nisu jedini primati koji proizvode zvuke tokom seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, na primer, ženke majmuna babuna, imaju velik broj kopulacijskih oglašavanja. Ti zvuci postaju sve kompleksniji kako se približava vreme ovulacije, a naročito kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj lestvici. Ženke makaki majmuna takođe proizvode kratke i glasne zvuke koji su okidač orgazma kod mužjaka. 

Foto: pexels.com

Ženke makaki majmuna takođe proizvode kratke i glasne zvuke tokom parenja

- Žena se uči da preuzme odgovornost nad vlastitim užitkom, a one mogu učiniti i korak više, mogu da budu učiteljice svom muškarcu - kaže Mark, koja ističe kako je dokazano da stenjanje podstiče i ženski orgazam, a ne samo muški.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku
Društvo

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku

Crkvena opština Vračevska u Lešku je nakon Vaskršnje Liturgije u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, organizovala Vaskršnju Olimpijadu gde su se deca takmičila u više kategorija najjače i najlepše jaje, najlepši crtež, a takmičili su se i u trčanju u kome su učestvovali osnovci, ali i bebe, puzeći do cilja.

05.05.2024

17:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija