• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

11.07.2024

20:00

Vladeta Jerotić je bio zaljubljen u udatu ženu! Totalno mu promenila život, zbog nje je doneo važnu odluku

Wikipedia/Yout tube printscreen

Ljubav

Vladeta Jerotić je bio zaljubljen u udatu ženu! Totalno mu promenila život, zbog nje je doneo važnu odluku

Podeli vest

Vladeta Jerotić voleo je jednu udatu ženu koja mu je promenila život.

Poznato je da je Vladeta Jerotić je bio posvećen svojoj supruzi Jeleni i da je njihov brak je bio temeljen na dubokom poštovanju i uzajamnoj podršci. Jelena je bila njegova tiha podrška i saputnica kroz život, često opisivana kao žena nežnog srca i dubokog razumevanja. Ona je umrla petnaestak godina pre njega, nakon čega je Vladeta nastavio je da živi sam, okružen knjigama i prijateljima koji su ga obilazili.

Jedna od manje poznatih, ali veoma interesantnih priča iz njegovog života jeste priča o njegovoj  ljubavi prema jednoj udatoj ženi.

Priča kaže da je Jerotić, u svojim mlađim danima, bio zaljubljen u ženu koja je već bila udata. Ova ljubav, iako nikada nije prešla granice platonske, ostavila je dubok trag u njegovom životu.

Žena koja je osvojila njegovo srce bila je izuzetna po mnogo čemu inteligentna, duhovita, elegantna, i pre svega, duhovno bliska Jerotiću.

Foto: Wikipedia/You tube printcsreen

 

- Posle jedne ozbiljnije povrede oka i moga prvog "ozbiljnog" zaljubljivanja u jednu udatu ženu, oftalmologa, koja me je divno lečila i izlečila, odlučio sam da studiram medicinu (za koju je, istina, moj otac, odavno, "navijao") - ispričao je svojevremeno Vladeta.

Kao čovek dubokih moralnih uverenja, Jerotić je ovu ljubav doživljavao kao složenu emotivnu situaciju. Njegova moralna načela nisu mu dozvoljavala da tu ljubav razvija dalje od prijateljstva, ali je svakako bila izvor njegove inspiracije. Mnogi koji su ga poznavali kažu da je ta ljubav bila izvor njegovih dubokih razmišljanja o prirodi ljubavi, vernosti i ljudske sudbine.

Nije slučajno što su mnogi Jerotićevi eseji i knjige prožeti temama ljubavi, etike i duhovnosti. Njegovo iskustvo neostvarene ljubavi prema udatoj ženi verovatno je doprinelo njegovom razumevanju kompleksnosti ljudskih odnosa. Kroz svoj rad, Jerotić je često istraživao kako ljubav može biti i izvor patnje, ali i nepresušni izvor inspiracije i duhovnog rasta.

Foto: Wikipedia/You tube printcsreen

 

Iako se ova ljubav nikada nije ostvarila u fizičkom svetu, ostala je večna u Jerotićevoj duši. Često je govorio o ljubavi kao o stanju duše koje nadilazi prolazne okolnosti i društvene norme. Ta neostvarena ljubav nije bila razlog za tugu, već je podstakla njeog duhovni i istraživački rad. 

Podsetimo, Vladeta Jerotić, čuveni srpski psihijatar, profesor, akademik i književnik, ostavio je neizbrisiv trag u mnogim oblastima kojima se bavio, a pre svega u onim vezanim za decu i partnerske odnose. Njegov rad je bio prožet dubokim humanizmom, a Vladeta se trudio da uvek nađe objašnjenje i razjasni najdublje delove ljudske duše. Govori, predavanja i komentari uglavnom su bili glavni povod za priču o Vladeti, ali njegova emotivna strana nije ništa manje intrigirala javnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Nadal: Novak je koristio samoubilačku taktiku!
Tenis

Nadal: Novak je koristio samoubilačku taktiku!

Novak ni u jednom trenutku nije ostavio utisak da ima oružje da odlučno zastraši Alkaraza. Njegovim udarcima nedostajala je preciznost i snaga, pokušao je novu taktiku koja se na kraju pokazala samoubilačkom, poručio je trener Rafaela Nadala, Toni Nadal.

15.07.2024

20:53

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52