• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.12.2023

21:20

Od praznične buke vaš ljubimac 'pada u fras'? Strategija u 4 koraka

Shutterstock

Ljubimci

Od praznične buke vaš ljubimac 'pada u fras'? Strategija u 4 koraka

Podeli vest

Zbog pucnjave životinje proživljavaju strah i traumu, a velika buka može da im oštetiti sluh i izazove srčani udar

Ukoliko imate ljubimce koji se plaše praska petardi i vatrometa, trebalo bi da preduzmete izvesne mere da biste ih zaštitili. Iako sve životinje nisu podjednako osetljive na pirotehničku buku, petarde mogu da ih prestraše i ozbiljno povrede, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija.

Kako praznici ne bi bili noćna mora za vas i vaše ljubimce, sledite ove savete.

Posebna prostorija

Za ljubimce koji se boje i drhte po pravilu je dovoljno pripremiti posebnu prostoriju gde će zvukovi spolja biti smanjeni na najmanju moguću meru, i pružiti mu neku zanimaciju. Po mogućnosti, neka to bude prostorija koja ne gleda direktno ka ulici.

Foto: Shutterstock

Gluva soba

Roletne i radio

Spustite roletne i pojačajte televizor ili radio, kako biste prekrili buku spolja, a ljubimcu dajte igračku koju najviše voli neka se zabavlja s njom.

Smirite se

Najvažnija stvar je da vlasnik bude smiren, jer kada životinja oseti da se vlasnik ne boji, i ona sama će biti smirenija i opuštenija. Ukoliko oseti vaš strah, to će je dodatno uzbuditi i uznemiriti.

U krajnjoj nuždi

Ipak, postoje životinje koje se izbezume kada počne pucnjava, i koju ne možete ni na nikakav način smiriti.

Foto: Shutterstock

Dobrodošle bi im i slušalice

Takve životinje izrazito drhte, od straha mogu povraćati, u nekim slučajevima su čak i agresivne. Ukoliko je strah životinje stvarno jako izražen, može joj se dati sedativ, koji će je smiriti ili uspavati, i na taj način smanjiti osetljivost prema buci. To je najhumanije rešenje za izrazito uznemirene životinje, jer nekim psima treba i nekoliko nedelja da se potpuno oporave od šoka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija