• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.03.2024

21:00

Da li znate zašto mali psi žive duže od većih rasa? Nećete verovati koji je razlog

Shutterstock

Ljubimci

Da li znate zašto mali psi žive duže od većih rasa? Nećete verovati koji je razlog

Podeli vest

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu otkrili su da i mali i veliki psi pate od istih zdravstvenih stanja, ali su veće rase sklonije težim bolestima.

Naučnici su otkrili razloge zašto mali psi žive duže od velikih pasa pasa - a rezultati bi mogli da budu iznenađenje za vlasnike kućnih ljubimaca.

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu otkrili su da, iako su i mali i veliki psi patili od iste vrste zdravstvenih stanja, veće rase su bile sklonije težim bolestima. Tim je analizirao više od 25.000 pasa 238 rasa, a rezultati su objavljeni u časopisu PLOS.

Foto: Shutterstock

Manji psi češće imaju očne, srčane i respiratorne probleme

Otkrili su da se veći psi češće suočavaju sa stvarima kao što su rak, bolesti povezane sa kostima, gastrointestinalni problemi, neurološka i endokrina stanja, problemi sa ušima, njuškom ili grlom i zarazne bolesti. S druge strane, manji psi su češće imali očne, srčane i respiratorne probleme - kao i bolesti jetre ili pankreasa. Ali iznenađujuće, izgleda da veličina psa nije uticala na učestalost bolesti bubrega ili urinarnog trakta.

Veličina, starost i bolest

Ovi nalazi ukazuju na to da iako veći psi ne pate od više zdravstvenih stanja nego manji psi u celini, kod njih postoje određeni obrasci rizika za pojedine bolesti - što bi na neki način moglo da objasni razlike u životnom veku, istakli su stručnjaci.

Istraživači su naglasili da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razjasnile sve veze između starosti psa, veličine i prevalencije bolesti.

Foto: Shutterstock

Veće pse muče kosti, stomačni problemi, neurološka i endokrina stanja

- Ova studija ne potvrđuje konačnu uzročnu vezu između veličine psa, starosti i bolesti. Međutim, nalazi bi mogli da dovedu do dubljeg razumevanja tipova stanja koji bi mogli da budu u osnovi kraćeg životnog veka većih pasa - objasnio je autor istraživanja Iunbi Nam, a prenosi Mirror.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija