• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.06.2024

17:00

Ne dajte da vas njena slatkoća zavara! Ova mačka je jedan od najopasnijih predatora na svetu (FOTO)

Shutterstock

Ljubimci

Ne dajte da vas njena slatkoća zavara! Ova mačka je jedan od najopasnijih predatora na svetu (FOTO)

Podeli vest

Crnonožna mačka, koja živi u samo tri zemlje južne Afrike (Namibiji, Južnoj Africi i Bocvani), poznata je kao jedna od najopasnijih, čak najubojitijih divljih mačaka.

Crnonožna mačka jedna je od najopasnijih predatora, uprkos malim proporcijama tela. Ona je savršeni lovac čija je uspešnost u lovu čak 60 odsto.

Uprkos malim proporcijama tela (dužina tela ne prelazi 52 cm), ove su mačke  odlični lovci zahvaljujući širokoj lobanji sa velikim, zaobljenim ušima koje pružaju bolji sluh. Ova karakteristika veoma je bitna s obzirom na to da je njihovo pustinjsko stanište područje na kojemu često ima vrlo malo plena.

Foto: Shutterstock

 

Upornost i specifičan karakter ove mačke zaslužni su za afričku domorodačku legendu koja kaže da crnonožna mačka ima snagu kojom može srušiti žirafu. Naravno, ova legenda nema uporište u istini, ali svakako odaje počast odlučnosti i snalažljivosti ovih malih mačaka.

Jedna mala crnonožna mačka može pojesti čak 3.000 glodara svake godine. Veći mužjaci mogu da uhvate i pojedu odrasle zečeve čija je težina gotovo jednaka težini mačke. Neretko hvataju i veće ptice. Uhvaćene su kako jedu jaja, nežno ih gnječeći čeljustima, a zatim ližući sadržaj.

Smatraju se jednima od najboljih divljih lovaca jer im je stopa uspešnosti u lovu čak 60 odsto. Za poređenje, većina velikih divljih mačaka u lovu je uspešna u svega 20 odsto slučajeva.

Foto:  

Foto:  




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija