• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.09.2024

06:21

Ovo voće je opasno za vašeg psa! Vlasnici nisu ni svesni da ne smeju ni zalogaj da im daju

Shutterstock

Ljubimci

Ovo voće je opasno za vašeg psa! Vlasnici nisu ni svesni da ne smeju ni zalogaj da im daju

Podeli vest

Grožđe, iako ukusno i bogato vitaminima za ljude, može biti smrtonosno za pse. Čak i mala količina ovog voća može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod vašeg ljubimca, zbog čega je važno da ga držite van njihovog domašaja.

Grožđe predstavlja smrtonosnu opasnost za pse, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje i količinu konzumiranog voća. Zbog toga, ni u kom slučaju ne biste smeli dozvoliti svom kućnom ljubimcu da mu priđe. Ovo se odnosi i na suvo grožđe, koje se često koristi u pripremi deserata.

Grožđe je omiljeno zbog svog ukusa i bogatstva vitaminima, iako je za ljude izuzetno korisno, čak i mali zalogaj može biti opasan za pse. Dakle, ukoliko želite da svom ljubimcu obezbedite važne vitamine za njegovo zdravlje, bolje je da birate jabuke, kruške, jagode ili drugo voće koje nije štetno za pse.

Foto: Shuterstock

 

 

Zašto pas ne sme da jede grožđe?

Naučnici još uvek nisu sigurni koja tačno supstanca u grožđu izaziva toksičnost kod pasa. Godine 2021. postavljena je hipoteza da bi uzročnik mogla biti vinska kiselina, koja je prisutna u grožđu. Trovanje pasa dovelo je istraživače do ove kiseline, ali pošto nije jasno utvrđeno zašto su ove bobice otrovne za naše ljubimce, ne može se odrediti bezbedna doza. Jednostavno rečeno, nije poznato koliko grožđa pas može da pojede, a da ne ugrozi svoje zdravlje. Najsigurnije je držati ovo voće van domašaja vašeg ljubimca, prenosi "Pubmed".

Foto: pexels.com

 

 

Šta uraditi ako je vaš pas pojeo grožđe?

Ukoliko primetite da je vaš pas pojeo grožđe, najbolje je da odmah posetite veterinara i obavestite ga o količini koju je konzumirao. Simptomi trovanja grožđem kod pasa mogu se javiti najranije šest sati nakon konzumacije i mogu varirati u zavisnosti od organizma životinje i količine pojedene hrane.

Simptomi su:

Slabost i apatija

Pas može biti pospan, neaktivan i sa smanjenim apetitom.
Povraćanje i dijareja: Problemi sa sistemom za varenje često su prvi simptomi trovanja grožđem kod pasa.

Anurija ili smanjena količina urina

Ovi simptomi mogu ukazivati na oštećenje bubrega i pojaviti se kasnije, prvog ili čak trećeg dana nakon konzumacije grožđa.

Neobično ponašanje

Neki psi mogu pokazivati anksioznost, preteranu žeđ, dezorijentaciju ili nedostatak koordinacije.

Za svaku sumnju u trovanje, važno je brzo reagovati i zatražiti stručnu pomoć kako biste zaštitili zdravlje vašeg ljubimca.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke! (VIDEO)
Live TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke! (VIDEO)

Nemačka antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) slavi istorijski uspeh, velikom pobedom u istočnoj državi Tiringiji, a malo joj je nedostajalo da osvoji i najviše glasova u drugoj državi, Saksoniji. AfD je u Tiringiji osvojio skoro trećinu glasova, devet procenata ispred konzervativne Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i daleko ispred tri vladajuće nemačke stranke. Ovo neverovatno političko dešavanje za Informer je komentarisao akademik Dragan Radenović u "Info jutru".

05.09.2024

12:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija