• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

15.09.2024

08:00

Zašto nas mačke ignorišu? Otkrijte sami uzrok i prepoznajte probleme na vreme

Pixabay

Ljubimci

Zašto nas mačke ignorišu? Otkrijte sami uzrok i prepoznajte probleme na vreme

Podeli vest

Mačke su fascinantna bića poznata po svojoj tajanstvenosti i nezavisnosti. Jedan trenutak se mazi uz vas, a već sledeći vas potpuno ignoriše. Iako mnogi vlasnici mogu pomisliti da je njihova mačka ljuta ili nezainteresovana, stvarnost je često mnogo jednostavnija.

Mačke imaju svoje razloge za povlačenje, a ti razlozi nisu uvek očigledni. Postoje razni uzroci zbog kojih vaša mačka izbegava kontakt, od trenutaka kada samo želi mir, do ozbiljnijih zdravstvenih ili emotivnih razloga.

1. Želi da bude sama

Mačke su poznate po svojoj nezavisnosti. Ako vas vaša mačka trenutno ignoriše, najjednostavnije objašnjenje može biti da ona jednostavno nije raspoložena za društvo. Ne shvatajte to lično možda je samo vreme za dremku ili trenutak mira.

2. Starije mačke i problemi s pažnjom

Kako mačke stare, mogu razviti probleme sa sluhom ili vidom, što može biti razlog zbog kojeg ne reaguje na vas. U ovim slučajevima, vaša mačka možda nije svesna da želite njenu pažnju, a ne da vas namerno ignoriše.

Foto: EPA Images

 

3. Strah i nesigurnost

Ako ste nekada slučajno uplašili svoju mačku, poput naglog pokreta ili glasnog zvuka, ona vas može percipirati kao potencijalnu pretnju. U takvim situacijama, mačka može odlučiti da vas ignoriše kako bi se zaštitila.

4. Skriveni signali koje ne smete ignorisati

Promene u ponašanju, uključujući ignorisanje, mogu biti znak da se vaša mačka ne oseća dobro. Ako primetite dodatne simptome poput gubitka apetita ili povećanog unosa vode, obavezno se obratite veterinaru što pre.

Foto: Shuterstock

 

5. Emotivna uznemirenost

Mačke su emotivna bića, i male promene u njihovom okruženju mogu ih uznemiriti. Novi ljubimac, beba, ili čak nepoznat miris mogu izazvati promenu u njenom ponašanju prema vama.

Šta raditi kada vas mačka ignoriše

Ako vam se čini da se ponašanje vaše mačke iznenada promenilo, pokušajte da identifikujete uzrok. Promene u rutini, novosti u kući, ili potencijalne zdravstvene tegobe mogu biti razlog. Ako ne možete pronaći očigledan razlog, posetite veterinara za pregled.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić saopštio sjajne vesti: U toku je izrada Prostornog plana za brzu saobraćajnicu Kraljevo-Raška-Novi Pazar sa krakom od Raške do Jarinja!
Društvo

Vesić saopštio sjajne vesti: U toku je izrada Prostornog plana za brzu saobraćajnicu Kraljevo-Raška-Novi Pazar sa krakom od Raške do Jarinja!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, izjavio je da je ministarstvo na čijem je čelu, završilo rani javni Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora brze saobraćajnice Kraljevo-Raška-Novi Pazar, koja će biti duga 83,4 kilometra, i da je sada u toku njegova izrada.

15.09.2024

10:06

TV

Hronika

Da li će se manijak uskoro naći na slobodi? Davitelj s Medaka ubio mladu doktorku i cele noći sedeo pored tela
Hronika

Da li će se manijak uskoro naći na slobodi? Davitelj s Medaka ubio mladu doktorku i cele noći sedeo pored tela

Stela Gundelj (26), mlada doktorka iz Stare Pazove ubijena je 13. februara 2013. godine u Beogradu. Njen bivši partner, Aleksandar Šundić, koji je tada imao 23 godine, udavio je Stelu u iznajmljenom stanu u naselju Medaković. Nakon što je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora, i s obzirom na to da je odslužio dve trećine kazne, odnosno 11 godina, postoji mogućnost da bi uskoro mogao biti pušten na slobodu, a tim povodom oglasile su se Stelina majka i kuma.

14.09.2024

18:45

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija